Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарин Тенев: Няма познание, което абсолютно не зависи от нас!

| обновено на 19.12.16 в 14:51


Дарин Тенев е доцент по теория на културата в катедра „Социология и науки за човека" в ПУ „Паисий Хилендарски", японист, специализирал три години в Япония и директор на Института за критически и социални изследвания(ИКСИ), основан през 1991г. в София.

За Социология се говори предимно преди избори и то в тесните рамки на цитиране на статистически данни и рейтинг на политици. ИКСИ в тясно сътрудничество с катедра Социология и науки за човека в ПУ, са в основата на разработването на едно модерно течение в Социологията, като наука за познание на обществото и човека, и това е Социоанализата. Само преди дни с голям успех завърши специализирана конференция на тема "Праксеологическият обрат: от етнометодология към социоанализа".

Специално за Радио Пловдив доц. Тенев събра есенцията на новостите в преподаването и изучаването на науките за човека.

„Ако не се справим с нашето минало отпреди 1989г., ние всъщност не можем да наследим добре себе си. Родителите искат нещо от децата, но не са много сигурни какво искат, защото нямат далечен хоризонт. Децата искат да отговорят на очакванията на родителите си, но искат и да се разбунтуват и не знаят как, защото също нямат далечен хоризонт. И това е малка част от темите, които изследваме социоаналитично в Института за социални и критически изследвания и в катедра Социология и науки за човека.“

Какви са българските студенти в сравнение с японските и вярно ли е че японските студенти понякога спят на лекции, ще разберете от цялото интервю на доц. Дарин Тенев в аудио файла.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23

Над 450 изпълнители участват в конкурса "15 лалета" в Хисаря

Повече от 450 изпълнители, възпитаници на 64 музикални школи от 31 населени места, ще участват в Националния младежки конкурс за поп и рок музика "Петнадесет лалета".  Дванадесетото издание на конкурса ще се проведе от днес до неделя на сцената на Народно читалище „Иван Вазов 1904“ в Хисаря, съобщи музикалният директор на форума Иван Димов...

публикувано на 25.04.24 в 06:17

Светлина Стоянова идва в Пловдив с постановката "Севилския бръснар"

Оперната прима Светлина Стоянова се завръща в България за участие в постановката „Севилския бръснар“ на Росини на Държавна опера – Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“. Младото сопрано със стремителна международна кариера в едни от най-реномираните оперни театри като Ла Скала-Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в..

публикувано на 25.04.24 в 06:13

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав

Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден. В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в..

публикувано на 24.04.24 в 14:22
Така ще изглежда бъдещият храм

Марино поле поде кампания за строителство на православен храм

Жители на карловското село Марино поле започнаха кампания за изграждането на православен параклис. В селището никога не е имало храм, разказа пред Радио Пловдив общинската съветничка д-р Татяна Пелева, която е сред инициаторите. Мястото, на което ще бъде построен параклисът "Св. пророк Даниил", бе осветено през октомври 2023 година. Очаква се на..

публикувано на 24.04.24 в 14:03