Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Парк "Лаута" се разширява, садят фиданки

Продължава разширението на парк „Лаута“. Тази година той се увеличава с 65 декара, а през проследните години са засадени повече от 2000 дървета. Това заяви пловдивският кмет Иван Тотев, който заедно с пловдивски спортисти се включи в поредния етап на залесяването до блок 258 в жилищен район „Тракия“. До събота в парк „Лаута“ ще бъдат засадени общо 180 дървета, като разширяването му ще продължи и през следващите години.

Иван Тотев подчерта, че това е една от последните възможности на Пловдив за големи кампании за озеленяване.

Като цяло град Пловдив е с много добра зелена система. През последните две години „Градини и паркове“ само попълват места, където трябва да се допълнят дървета. А такова ново залесяване може да се направи на много малко места, тъй като териториите са усвоени в градските условия. За сметка на това, там където е възможно, Община Пловдив променя статута на парцелите и ги залесява, увери Тотев.

Градоначалникът допълнио, че предстои изграждането на още един голям парк – на запад от Гребния канал. Той е с площ 600 декара, но поне 300 от тях ще бъдат залесени.

Много е важно да продължим тази политика, с оглед на постоянните мерки и действия, които Общината предприема за подобряване на въздуха в Пловдив. Ние спечелихме делата за въздуха, защото през последните години полагаме големи усилия – пет пъти седмично миене на улиците от първи клас, три пъти на втори клас, един път на трети клас. Всичко това изисква голям ресурс. Паралелно течат и кампаниите за увеличаване на озеленяването, заяви Тотев.


Още от категорията

AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози

„Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г., които са с повишен риск от тромбози. Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират със същата ваксина". Това обяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов. „По отношение на..

обновено на 19.04.21 в 19:46
Бойко Борисов

Бойко Борисов е опериран спешно след травма на коляното

"Бойко Борисов бе приет за спешна оперативна интервенция в УМБАЛ „Софиямед“. Той бе опериран преди минути по повод на травма на дясното коляно, получена по време на футболен мач от доц. д-р Антони Георгиев, един от най-добрите травматолози в страната и началник на Клиниката по артроскопска травматология в лечебното заведение". Това съобщиха от..

публикувано на 19.04.21 в 19:16

В Пловдив разкриха международна група за фишинг с БГ участие

Международна група  за онлайн измами с българско участие  разкриха след дълго проследяване пловдивската прокуратура и ГД БОП.   Пресечени са опити за пренасочване и укриване в непроследяеми сметки по света на десетки милиони долари и евро.  Българските спецслужби са ударили групата  след информация, че се готви трансфер на близо 40 милиона евро,..

обновено на 19.04.21 в 17:09

94 деца и ученици са под карантина

Дете от детска градина и трима души от персонала й са сред новоустановените 297 случая на ковид-19 в Пловдив и областта за последните 3 денонощия. Това е наложило карантина на контактните 29 деца.  Положителни за коронавирус са също двама учители и ученик от учебни заведения, в които под карантина са общо 65 ученици. Има и един медик с..

обновено на 19.04.21 в 15:23

В Стамболийски събарят незаконни къщи на безчинстващи преселници

Жители на кв. „Партизана“ в Стамболийски пропищяха от набезите на живеещите в близките незаконни къщи. Ромите не са местни, а са преселници от Димитровградско.  „Напрежението в квартала идва от обитателите на незаконните постройки – обиждат съседите, крадат, хвърлят камъни по минувачите, затова законните собственици са в правото си да..

обновено на 19.04.21 в 15:03