Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Липсва изцяло нова държавна политика за пътна безопасност

Премиерът Бойков Борисов постави като приоритет в работата на министри и депутати мерките срещу войната по пътищата и нареди да бъдат взети спешни действия в тази насока до 1 юли, когато започва отпускарския сезон.

Какви биха били ефикасните мерки, които да доведат до намаляване на катастрофите? – с този въпрос излезе за анкетата си репортерът Стоян Терзиев. 

Близо 70 вече са поправките на Закона за движение по пътищата, а новите драстични глоби увеличика броя на загиналите от началото на годината.  Има  малко катастрофи, но с повече смъртни случаи, а всеки ден по пътищата умират между 6 и 9 душиТова каза в интервю за Радио Плодив председателят на Съюза на преподавателите по авто-­мото подготовка Йонко Иванов, който е категоричен, че  липсва изцяло нова държавна политика за пътната безопасност.

Според него това, че премиерът Бойко Борисов каза преди дни  няколко истини по темата, засяга само малка част от мерките, които трябва да се предприемат, за да достигнем страни като Франция и Испания. Само за 2-3 години те свалиха с хиляди броя на жертвите по пътищата и отговарят на европейските изисквания до 2020 година да намалее наполовина броят на загиналите по пътищата, отбеляза Иванов.

Той  маркира пет важни пункта, по които трябва да се действа. Това са контрол, организация на движението, обучение, медии и общество. Ако от всяко едно от тези направления се вземат специалисти и се сформира екип, то тогава ще имаме резултат, отбеляза председателят  на Съюза на преподавателите по авто-­мото подготовка.

Сред опасните пътища в страната Иванов посочи Кресненското дефиле и 18-километрия „път на смъртта“ там, районът около Пазарджик и магистрала „Хемус“ по средата на която от Великден има голяма дупка.

Важно е да знаем, че там където има условия за тапи, агресивността на водачите се увеличава и е необходимо да се направят трилентови пътища. В малките градове трябва да има кръгови движения. Вече не отговаряме на стандартите на Съветския съюз, а трябва да покриваме европейски изисквания, обобщи  Йонко Иванов.Още от категорията

"Добро утро, ден!" с проф. Тони Шекерджиева - Новак

От Пловдивското музикално училище, през Консерваторията, сцените на България и Европа, преподавателската кариера, семейството в дългата линия от нейната прабаба до внучката, която е бучката й захар в деня...- това е маршрутът на разговора ни с ректора на АМТИИ "Асен Диамандиев" - проф. Тони Шекерджиева - Новак. И пътят не е прав.  В "Добро утро, ден"..

обновено на 11.06.21 в 17:11

Дискриминирани за зеления паспорт са над 100 000 българи

Омбудсманът Диана Ковачева сподели, че е получила много жалби за неравно третиране на преболедувалите Ковид по отношение на документа, който позволява безпроблемно движение в ЕС. Зеленият паспорт може да бъде получен и използван само от хората, които са ваксинирани или имат PCR тест, но е от тези, които са регистрирани като боледували в..

публикувано на 11.06.21 в 15:06

Сега е времето за поставяне на ваксина срещу Covid-19

„Сега е много подходящ момент за ваксиниране срещу Covid-19, тъй като има ниска заболеваемост от коронавирусна инфекция“, това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Георги Цигаровски, заместник-председател на Лекарския съюз в Пловдив и общопрактикуващ лекар. Той обясни, че поставянето на ваксина през летните месеци, ще осигури имунитет за..

публикувано на 11.06.21 в 10:11

Рестартирай Европа: Пандемията и интелектуалната собственост

Всеки десети европеец е подведен да закупи подправени продукти, сочи проучване на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост. Потребителите се затрудняват да разграничат оргиналните от фалшивите продукти, а България е с най-висок дял на подведени потребители  – 19 % и в дъното на класацията, близо до Румъния и Унгария...

публикувано на 11.06.21 в 10:00
Село Бръщен, община Доспат

Доспатското село Бръщен бавно се обезлюдява

Над 400 са сезонните работници  от доспатското село Бръщен, които изкарват прехраната си във ферми във Великобритания. Последните трима от селото заминават да се трудят по чуждите поля в неделя. Те вече имат и документално уреден статут там. В годините на прехода  сезонната работа в Англия е спасителен пояс за стотици  семейства от селото,..

публикувано на 11.06.21 в 09:27