Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Завършват разкопките на Епископската базилика

Снимка: 24 часа

В Пловдив финализират археологическите разкопки   на т.н. Епископска базилика до Католическата църква. За блясъка  и богатството им като културно наследство и за следващите етапи на работа разказва  Жени Танкова ръководител на разкопките. 

 Разкопките, които продължиха 10 месеца,  са на финала, проучени са 2 дка, разкрити са 151 гроба от средновековния некропол на различни нива, впечатляващи с красотата си цветни мозайки декорирани с птици и геометрични форми, колони, фризове, керамика. 

Археологическите разкопки на най-голямата  базилика открита  не само по нашите земи, но и на Балканаския полуостров, са осъществени  с финансовата помощ на  „Америка за България“ и Община Пловдив и са на стойност  10 милиона лева.

Голямата базилика на Филипопол, която е построена в началото на V век върху по-стара сграда със сходни размери, а вероятно и функции, е разрушена в средата на VI век по неизяснени причини. Базиликата има изключително големи размери. Общата ѝ дължина е 86,33 м. а за ширината ѝ се предполага, че възлиза на 38,50 м. Голямата базилика е трикорабна, с апсида в източния край на централния кораб. 

Мозайките, с които е бил покрит пода на базиликата, са едни от най-интересните находки от проучването на обекта. Те заемат площ от близо 700 кв.м и имат интересни мотиви. Изпълнени са с различни цветове и форми, а на много места присъстват изображения на птици. Между мозайките в южния и средния кораб се забелязва разлика по отношение на композиция и мотиви, което дава основание да се предполага, че те най-вероятно са изработени от различни майстори.

Жени Танкова откроява и извършените проучвания и работа дотук, че е  без никаква бутафория.  Свидетелствата на времето са толкова красноречиви и разнообразни, че и най-незабележимото преминаване на мярата, би била пагубна за разказа на времето, стигнал до нас. 


Цялото интервю с Жени Танкова е в звуковия файл. 


Още от категорията

Първата изложба на ученици след карантината открива НХГ

Изложба „Вдъхновение през прозореца” на учениците от 11 в клас, специалност „Рекламна графика” ще бъде открита официално днес от 16 часа в „Къща „Верен Стамболян“ (Постоянна експозиция на Димитър Киров), ул. „Кирил Нектариев“ №15, Пловдив.  Експозицията е организирана от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ с любезното..

публикувано на 01.06.20 в 10:02

Онлайн концерт за 1 юни организира ОДК - Пловдив

За Деня на детето Обединеният детски комплекс в Пловдив е подготвил изненада за своите почитатели - уникален онлайн концерт, в който известни детски състави ще се представят с любими на публиката изпълнения. Той е под мотото „Децата са цветята на земята”. Сценарият е на ръководителката на театралната трупа Евелина Николова и е организиран като..

публикувано на 01.06.20 в 09:22

Пушката на капитан Петко войвода показват в РИМ

Пушката на капитан Петко войвода ще гостува на Регионалния исторически музей – Пловдив. Културната ценност ще бъде показана в експозиция „Съединение на България от 1885 г." на пл."Съединение" от днес до 31 юли.  Пушката е марка „Уинчестър" от 1866 година и е част от оръжейната колекция на Регионален исторически музей „Стою Шишков" - Смолян,..

публикувано на 01.06.20 в 08:33

Преге - предаване за света на книгите, 30.05. - 05.06.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 30.05. 2020г. бяха представени следните заглавия& Рубрика „Напълно непознати“ Стефан Цвайг. Амок и други новели. (т.2) 255 стр., тв. кл, ок. 4А, Колибри, 2020. Греъм Грийн. Кеят на злото. 384 стр., ок. 3А, Кръг, 2020. Сара Бейкуел. Как да живеем. Животът на Монтен в един въпрос..

публикувано на 01.06.20 в 08:25
Виктор Бойчев

В "Срещите" разговор за изкуството на куклите

В „Срещите” тази събота с носителя на наградата "Пловдив" за цялостно творчество, доскорошен директор на Пловдивския куклен театър Виктор Бойчев, си говорим за света на куклите, за престарото куклено изкуство. И за това накъде гледа днес кукленият театър по света, кога превзема света на детето.

обновено на 30.05.20 в 09:13