Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завършват разкопките на Епископската базилика

Снимка: 24 часа

В Пловдив финализират археологическите разкопки   на т.н. Епископска базилика до Католическата църква. За блясъка  и богатството им като културно наследство и за следващите етапи на работа разказва  Жени Танкова ръководител на разкопките. 

 Разкопките, които продължиха 10 месеца,  са на финала, проучени са 2 дка, разкрити са 151 гроба от средновековния некропол на различни нива, впечатляващи с красотата си цветни мозайки декорирани с птици и геометрични форми, колони, фризове, керамика. 

Археологическите разкопки на най-голямата  базилика открита  не само по нашите земи, но и на Балканаския полуостров, са осъществени  с финансовата помощ на  „Америка за България“ и Община Пловдив и са на стойност  10 милиона лева.

Голямата базилика на Филипопол, която е построена в началото на V век върху по-стара сграда със сходни размери, а вероятно и функции, е разрушена в средата на VI век по неизяснени причини. Базиликата има изключително големи размери. Общата ѝ дължина е 86,33 м. а за ширината ѝ се предполага, че възлиза на 38,50 м. Голямата базилика е трикорабна, с апсида в източния край на централния кораб. 

Мозайките, с които е бил покрит пода на базиликата, са едни от най-интересните находки от проучването на обекта. Те заемат площ от близо 700 кв.м и имат интересни мотиви. Изпълнени са с различни цветове и форми, а на много места присъстват изображения на птици. Между мозайките в южния и средния кораб се забелязва разлика по отношение на композиция и мотиви, което дава основание да се предполага, че те най-вероятно са изработени от различни майстори.

Жени Танкова откроява и извършените проучвания и работа дотук, че е  без никаква бутафория.  Свидетелствата на времето са толкова красноречиви и разнообразни, че и най-незабележимото преминаване на мярата, би била пагубна за разказа на времето, стигнал до нас. 


Цялото интервю с Жени Танкова е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Представят фотоизложбата "Непознатият Казахстан"

Посолството на Казахстан съвместно с почетното консулство на Казахстан в Пловдив тържествено ще открият фотоизложбата "Непознатият Казахстан".   Паната със снимките, показващи чудни природни гледки, са разположени в началото на Цар-Симеоновата градина, до площад “Централен” и до Военния клуб. Убеден съм, че провеждането на подобни..

публикувано на 18.04.24 в 07:15

Изложба показва историята на пловдивския храм "Св. Димитър"

С изложба в Народна библиотека  „Иван Вазов“ Пловдив, посветена на пловдивския храм „Свети Димитър“, който бе възстановен и продължава да се поддържа със средства на Спомоществователно сдружение  „Свети Димитър“, ще бъде отбелязана 20-годишнината от неговото създаване.   Експозицията се състои от десет пана, проследяващи  историята на..

публикувано на 18.04.24 в 06:35

Конференция представя изследване на българското село

Научна конференция „ Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване” ще събере учени в областта на културната и социалната антропология, етнологията и социологията от цялата страна. Конференцията ще се проведе в периода 18-20 април 2024 г. в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски”, зала "Компас"...

обновено на 17.04.24 в 14:19

Великите европейци - Майка Тереза

Според едни тя е „майка”, според други – „мащеха”. Някои я смятат за ангел небесен, други я наричат „ангел от ада”. Мнозина броят спасените от нейното милосърдие, други мнозина – жертвите на нейната вяра. Каквото и да е отношението на всеки от нас обаче, всеки от нас веднага се сеща за кого говорим, щом чуе името Майка Тереза. Превод: Свети..

публикувано на 17.04.24 в 10:34

Среща с писателя Цанко Лалев в "Петното на Роршах"

Среща с писателя Цанко Лалев ще се проведе тази вечер в клуб „Петното на Роршах“. Разговорът за романа " Домът на пчелите " е по инициатива  на  Литературен Салон "Spirt & Spirit" Пловдив.   Цанко Лалев е автор на научнопопулярни книги за българска история и фолклор, както и на две стихосбирки. Първият му роман „Домът на пчелите“  излезе..

обновено на 16.04.24 в 10:02