Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След "Азербайджанската перачница" нищо няма да се случи

Тихомир Безлов

За българската следа в т.нар. "Азербайджанска перачница", за цената на консултанските услуги –у нас и по света, за разследванията и реакцията на институциите, разговаряме с Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него  България не е някакво изключение в този списък с хора, за които се смята, че са  получили пари от семейство Алиеви. Наш  представител е част от този списък, един от многото  от този списък. Говори се за 16 хиляди превода, в този списък  фигурират известни личности - финландци, дачани, германци -дори представители на една от управляващите партии. По думите му, ако погледнем в контекстна - ако някой иска да лобира, да влияе в ЕС или САЩ го прави чрез известни личности, от които зависи нещо.

Интересният въпрос е какво точно е зависело от нашия представител в ЕБВР Калин Митрев, защото ако изхождаме от това което твърди разследването е добър имидж на президента автократ Илхам Алиев. Тук казусът е по-сложен, защото става въпрос за лобизъм, но  не за открит лобизъм. Защото в ЕС,а и в България  има големи лобистки компании, които са съвсем легални, които лобират за определени законодателства. Проблемът сега е, че това е ставало доста прикрито, бихме казали свърхконспиративно през верига от фирми със странни основания, коментира Безлов

Той допълни, че от друга страна от думите на самия Калин Митрев става ясно, че той просто е консултирал и не е направил нищо незаконно, защото тогава не е бил част от ЕБВР.

Тук веднага започваме  с паралелите и българските сравнения за консултанските услуги у нас.

Експертът допълни, че това което прави впечатление е, че Калин Митрев е една много особена фигура .

Той припомни, че това е човекът с най-дълъг стаж в ЕБВР. Той започва работа по времето  Виденов, след това е  освободен от Иван Костов, по времето на Симеон Сакскобургготски отново е назначен, след това заменен, а по времето на тройната коалиция отново назначен. По времето на кабинета Борисов 1 е освободен, но отново  назначен от Орешарски и до сега е на работа в европейската финансова институция. 

Тоест това не е случаен човек и едно от нещата, за което човек започва да се замисля е какво е точно влиянието му и защо точно той е консултирал и получава тези пари, допълни  експертът. 

Въпросът е - какъв е точно българския интерес? 

Според него обикновенно в такива разследвания нищо не се случва. Историята поне това показва.

В крайна сметка, като че ли нищо незаконно не се е случило. Платени са едни консултански пари в една чужда държава, човекът си е платил данъците- не мисля, че нещо незаконно ще се намери. Въросът е друг по-скоро морален и политически, по-скоро политически.  Дали ще бъде отзован или оставен Калин Митрев -това зависи от кабинета в момента.  А защо са го оставили, при положение е, че  е от  групата на врага?Според мен това е един от мостовете между големите политичеси формации в момента. Такива личности, които  не се пипат, коментира Тихомир Безлов.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл

Още от категорията

За 10 месеца безработните в Пловдив и областта са 23 661

17 122 безработни са регистрираните в Бюрата по труда в Пловдивска област от март до декември 2020 та година. Това показва статистиката на Регионалната служба по заетостта за периода на въвеждане на извънредната епидемична обстановка в странта. Без работа в град Пловдив са останали 6 539 души, което прави ръст от 3.95 процента спрямо същия..

обновено на 18.01.21 в 15:15

Замръзна водата от единствената водоноска в Брестовица

Водата в единствената водоноска в село Брестовица е замръзнала тази нощ, съобщиха жители на селото.  "Намираме се в хуманитарна криза, в която хората нямат достъп до никаква вода, освен, ако не си купят", споделиха тази сутрин жители.  Дори и за не е замръзнала единствената водоноска не позволява хората от високите части на селото да се..

обновено на 18.01.21 в 14:45

Изборната битка е между две институции и двама генерали

Предизборните разигравания продължават. В неделния ден отново медийно  се размениха реплики между премиер и президент. Отново за датата на изборите 4 април, която продължава да бъде обект на коментари, последните от които са, че този избор е "на инат" и  от другата страна, че най-добрата дата за изборите е била всъщност септември във времето на..

публикувано на 18.01.21 в 10:53

Киселото мляко "Тримона" - пак финалист в САЩ

Българското кисело мляко „Тримона” e избрано от стотици кандидати да сред финалистите в американската класация на Dairy Foods за нови млечни продукти. Това е ежегодна класация, организирана от редакторите на най-реномираното в този бранш списание.  Зад идеята на киселото мляко „Тримона“ стои Атанас Вълев, пловдивски агроном, музикант, артист и..

обновено на 18.01.21 в 10:28

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19