Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиката дърпа икономиката назад

 Икономиката стои добре на хартия. Ако се сравним с другите страни в Европейския съюз, виждаме, че ръстът на икономиката в България е доста по-бърз от средния за  Европа. За съжаление обаче, тези темпове няма да ни позволят в един средносрочен план да настигнем това, към което се стремим като средноевропейски начин на живот и ако изключим една София, общо взето, останалата част от страната остава много далеч от това, което бихме определили като стандарт на живот на средностатистическия европеец.  Това  заяви икономическият анализатор Явор Алексиев.

Като цяло, перспективите през следващите две години са  положителни, но както е ставало дума и в предишен разговор, аз считам, че това, което се случва в политическата сфера в страната, по-скоро дърпа икономиката назад, т. е. бизнесът и хората се опитват да се развиват, като цяло износът ни се подобрява, имаме все повече по-висока добавена стойност в някои сектори на икономиката като преработващата промишленост. За съжаление обаче, това, което виждаме като политическа среда и като отказ от важни реформи забавя тези процеси, подчерта Алексиев.  

Радио Пловдив: Констатация с днешна дата, която намираме на страниците на националните всекидневници е, че само от приватизацията в т. н. преход са били откраднати над 30 млн лева.  Всяка година по още четири и половина милиарда не влизат в бюджета, заради схеми за данъчни измами. И още, че тези четири и половина милиарда можели да стигнат за плащането на пенсиите за две години.

Явор Алексиев: Не, чак в такива суми не бих го определил. Това са доста повърхностни методологии, четири и половина милиарда, с които да се плащат пенсии, първо, на първо, парите за пенсии са доста повече – 9 милиарда годишно, така че дори да има такива четири милиарда и половина  и те всичките да отидат за пенсии, няма да има кой знае какъв огромен ефект, там   проблемите в системата са доста по-структурни, не става дума за запушване на дупки от една или друга година. А,  стремежът за запушване на дупки трябва да се състои и го виждаме, че през последните две години има усилия в тази посока, повишава се събираемостта на много видове данъци, което до известна степен се дължи на по-доброто икономическо представяне. Всъщност, през последните три – четири години частният сектор седи доста добре. Заплатите в частния сектор за първи път, откакто влязохме в този преход, надхвърлиха заплатите в публичния сектор, средната заплата, което означава, че и сивите практики намаляват, т. е. по-голямата част от хората декларират доходите си и съответно плащат данъци на реалните си доходи, а това именно позволява на г-н Горанов през тази година, през следващата година да си позволи по-високи харчове от бюджета, защото данъчните му приходи от частния сектор са по-високи.

Радио Пловдив: Не е ли основният проблем, обаче, който трябва да бъде решен, г-н Алексиев,  този троен, изглеждащ засега труден за разсичане възел, от една страна, на макроикономическите показатели за страната ни, които, както казахте и вие, са добри, а от друга страна - нивото на корупция и съответно нашите празни джобове?

Явор Алексиев: Ами, да,  нещата са свързани, но е напълно възможно, дори във високи нива на корупция, както виждаме, да се постигнат горе-долу добри макроикономически резултати. Проблемът е по-скоро към третата точка, а именно колко са пълни джобовете на българина, защото не е задължително, една страна да е лишена от корупция, за да постига добри резултати по линия на дефицит, публичен дълг. Когато обаче става въпрос за. прехвърляне на реални средства към гражданите, към частния сектор, то тогава за една икономика като България, която оперира с ограничен вътрешен ресурс, е изключително важно да има достъп до световните пазари, да привлича чуждестранни инвестиции. Именно това са методите, чрез които в икономиката влиза ново ноу-хау, влизат нови технологии, влизат нови производства. За съжаление, корупцията пречи на чуждестранните инвестиции. И през миналата, и  през по-миналата година имаше дори  цели индустриални камари от чужбина, включително Германия, които насочиха вниманието към продължаващата нерешителност по отношение на съдебната реформа и аз мисля, че там наистина е ключовата  сфера, в която би трябвало да се насочат по-голямата част от усилията. Но, за съжаление, резултати не се постигат и всъщност малкото опити да се променят по-радикално нещата в съдебната реформа, биват бламирани на този етап.

Чуйте повече от звуковия файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27