Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добро утро в понеделник!

Два месеца след като пое европейското председателство, България  попадна  под ударите на мощна емоционална турболенция с исторически и геополитически привкус. С амбициата да интегрира усилията  на държавите от Стария континент за повече справедливост, сигурност и споделени ценности не само там, но и на Балканския Запад,  тя се оказа във фокуса на скандал, за който не беше подготвена. Каква бе целта му, кой го използва, как той отшумя в управлението на държавата и в европейски контекст и защо темата за националното ни достойство се оказа политически неудобна. Чуйте коментара на политическия анализатор Деян Кюранов.

Десетки потомци на спасените от лагерите на смъртта български  евреи преклониха глава пред паметника на Благодарността по повод отбелязването на 75-та годишнина от паметното събитие. Делегацията бе водена от посланика на Израел Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан. Репортажът е на Нели Бистрашка.

В ускореното време до 2019-та, когато Пловдив  ще поеме европейското културно домакинство въпросите за готовността ни  се умножават  право пропорционално на тревожното  желание  нещата да се случат по най-добрия възможен начин.  За ремонтите на  Градската художествена галерия  на ул. „Съборна“ – една от перлите в наследството на Йосиф Шнитер – репортаж на Живка  Танчева.

Какво не знаем за рисковете от туберкулоза и защо ранното й откриване е решаващо за лечението – събеседник – д-р  Веселин Давчев -  началник на отделението  по фтизиатрия  за „Седмицата на отворените врати“  в УМБАЛ „Свети Георги“

В минутите за култура след 9 ч. –  изложба – живопис в памет на Атанас Згалевски – Згала ще бъде открита в ГХГ.  Тя се осъществява по инициатива на близки и приятели на пловдивския художник, живописец, сценограф, дърворезбар. Ще го представи директорът на галерията Красимир Линков.

Ще ви разкажем и за "Пътя на младите" в Бялата къща с участието на петима автори - живопис и скулптура. 

Започваме в понеделник с надежда за пролетно слънце - точно в 6.00




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ивайло Дернев в "Добро утро, ден!"

В последната седмица на март гост на "Добро утро, ден!" е Ивайло Дернев . Създател на "Под тепето", журналист, градски човек и приятел на Радио Пловдив.  Той работи в медиите над 25 години, пред този месец - сайтът му стана на 15 години. Там  темите на Пловдив са на първо място, в разговора иде реч за регионалната журналистика, за призванието,..

публикувано на 27.03.24 в 10:35

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02