Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата във Варна не отбеляза голям пробив

След срещата на върха във Варна между ЕС и Турция, разговор на Елена Крушкова с Весела Чернева, директор на Европейския съвет за външна политика в София.

Ще продължи ли диалогът, какви ангажименти бяха поети, каква е ролята на България по-нататък, с оглед на статегическото географско положение на страната ни и председателството на ЕС?

Акцентът до голяма степен е снимката на лидерите. След нея ще последват вероятно и други срещи. Най-важното е, че се създаде началото на един процес, който изглеждаше доста невероятен преди месеци. В интерес на истината действията на Турция миналата седмица в Средиземно море по отношение на Кипър, и провеждащите се там сондажи, също и по отношение на Гърция, заради двамата гръцки войници, които са в турски плен изглеждаше, че тази среща можеше да не се състои. Самата среща е достатъчно събитие, което да бъде отбелязано.

Мисля, че става дума за разговор в две различни плоскости. ЕС говори за човешки права, за спазване правата на журналисти, съдии и всички, които заради извънредното положение са в безкраен арест, без процес. Турция не смята, че извънредното положение е проблем. Вероятно ще го запази до изборите през 2019-та година. Разговорът между ЕС и Турция, дори когато става дума за една и съща тема много често върви на съвсем различни нива.

Факт е, че Турция е буфера за ЕС по отношение на войната със Сирия и Ирак. Това е нещо, което не може да бъде подценявано. Турция квалифицира кюрдските бойци като терористи. За страните от ЕС кюрдските общности са важна част. Въпреди тази разлика, Турция има важна роля за спирането на тероризма и преминаването на терористи от Близкия Изток към Европа. 

Интервюто с Весела Чернева е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31