Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влизането в ERM - 2 може да стане незабавно и без нови условия

Готови сме за влизане в ERM  -2 и не бива да приемаме допълнителни условия за това. ази позиция изрази в прадавенот "Точно днес" бившия финанасов министър Муравей Радев.

Необходими са наши усилия и съгласие на Централната банка на Европа. Влизането ни в т.нар. чакалня трябва да стане незабавно и там да останем само няколко месеца, а не година и повече.

ERM - 2  е като тренировъчна база, където се синхронизира държавата и се отстраняват всички пречки и несъответствия преди влизането в еврозоната. Поставянето на пътна карта за вход в тази първа фаза е кощунство и ние не трябва да ги приемаме. Условията са записани в договора за присъединяване за ЕС и ние ги изпълняваме. Нелепо е като условие да се поставя влизането ни в банков съюз. Та той още не съществува, каза Муравей Радев.

След като влезем в "чакалнята" трябва да премахнем структурните несъответствия в бюджетната сфера - здравеопазване, образование, сигурност и т.н. Трябва да падне и мониторинга върху правосъдната система.

Другото много важно е да доближим икономиката си до параметрите на по - развитите страни. У нас БВП на човек ат от населението е 7 000 евро годишно, в Латвия - 14 000 евро. Финансистът прогнозира  едно от следствията при  влизането ни в "тренировъчния център", което ще помогне да изпълним изискването за конвергенция на икономиката ни.

Лихвите по кредите ще паднат с 30 % при влизане в ERM - 2. Това ще допринесе до развитието на бизнеса.

Муравей Радев акцентира, че темата изисква национален политически консенсус и силно лоби на страната в Европа.

Като един от лидерите на десницата м миналото Радев коментира, че това което се случва в дясното пространство  е повече от тъжно.

Лидерите на десните формации опровергават дори физическите закони, стигат дъното и търсят ново заради личните си амбиции.

Десните хора са над 1 млн. души и заради тези хора нямат политическо представителство.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39

Културата не е само театър, опера и балет!

„ Културата не е само театър, опера и балет! Тя е и философия. По-тревожното е, че я няма културата в отношенията на хората, между политиците, между една група от населението спрямо друга. И това е пагубно! Трябва сигурно векове да минат едните да се облагородят, а другите да не подивеят съвсем “ – заяви в интервю за Радио Пловдив поетът и..

публикувано на 15.04.24 в 17:18
Боян Стефанов от Младежкия консервативен клуб

Корупционните скандали обезличават партиите

В политическото пространство у нас няма "мръсни" и "чисти" политици. Репликата е на политолога Боян Стефанов, член на Младежкия консервативен клуб. След като ЦИК започна регистрацията на партиите  и коалициите, които ще участват в изборите 2 в 1, той коментира, че корупционните скандали  не учудват никого.  "Може би за голяма част от..

публикувано на 15.04.24 в 16:42

Близкият изток е на ръба на голяма регионална война

Експертът по международна сигурност от Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов коментира пред Радио Пловдив, че ударът на Иран срещу Израел е бил очакван, заради провокираната по- рано криза от Израел с атаката срещу иранската консулска служба в съседна Сирия.  "Това е равносилно на обявяване на война, т. е. Израел обяви война на Иран..

публикувано на 15.04.24 в 16:14