Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдив направи поредна стъпка за обединяване на образование, наука и бизнес

| обновено на 08.05.18 в 15:15

Кметът на Пловдив Иван Тотев и председателят на БАН академик Юлиан Ревалски  подписаха меморандум за сътрудничество между общината и Българската академия на науките. В документа е застъпено и участието на Тракия икономическа зона. 

Това стана в началото на форума „Индустрията в Пловдивския регион, базирана на наука, иновации и образование“. Сред дискутираните теми са освен местната индустрия, базирана на наука, иновации и образование, и перспективите пред Тракия икономическа зона, инвестициите в региона и възможностите за изграждане на Регионален научен център в Пловдив по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

„Благодарение на професионалните гимназии, 9 университета и над 40 000 студенти науката отдавна се включиха в местната икономика на Пловдив. Много е важно да надграждаме постигнатото чрез внедряване на научния потенциал и така да дадем още едно конкурентно предимство на нашия регион на международно ниво за привличане на инвестиции“, заяви при подписването на меморандума кметът Иван Тотев.

В изграждането на бъдещите центрове за върхови постижения и за компетентност основният акцент пада върху връзката с бизнеса“, подчерта председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Той допълни, че Пловдив от години полага системни усилия за развитие на икономиката, информационните и съвременните технологии в посока, която е от полза за всички. 

„От съществено значение е спойката между образование, наука и бизнес, която се опитваме да създадем от години“, каза акад. Ревалски. 


Още от категорията

Интересът към "зелените коридори" в Пловдив не секва

За последното денонощие в Пловдив и областта са ваксинирани над 2000 души срещу ковид-19. Поради наличието на интерес имунизационни кабинети в Пловдив продължават да функционират без нужда от предварително записан час. 116 са ново диагностицираните с вируса за последните 24 часа.   Зелените коридори за ваксинация в Пловдив продължават и след..

обновено на 11.05.21 в 16:58

Двама грабители са с обвинения, третият се издирва

Трима души са с повдигнати обвинения за грабеж на 3000 лева от възрастен мъж в Карлово – съобщават от Районната прокуратура в Пловдив.  Двамата мъже – на 39 и на 22 години, и 25-годишна жена влезли маскирани в жилището на 87-годишния мъж, привели го в безпомощно състояние и отнели сумата от 3000 лева, които пенсионерът бил спестил. След намесата..

публикувано на 11.05.21 в 16:49

Рокади в ГЕРБ, Иван Тотев влезе в новата ИК на партията

На национално събрание на ГЕРБ, което се проведе изцяло дистанционно и без присъствието на медии, бяха направени промени в ръководството на партията.  За заместник-председатели бяха избрани Томислав Дончев и Даниел Митов, а от тези постове бяха освободени Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Променен беше и съставът на Изпълнителната..

обновено на 11.05.21 в 16:45

Богдан Милчев от ИПБ: Ремонтираното Околовръстно е смъртоносно!

Като изключително опасна и с безсмислени ограничения определи ремонтираната отсечка от Околовръстното шосе на Пловдив шефът на Института по пътна безопасност Богдан Милчев.  По думите му, цялата организация на движението там е фатално объркана, което създава реална опасност от тежки катастрофи.  Според него,  поставените знаци са..

обновено на 11.05.21 в 15:36

Служебното правителство е ясно, оглавява го Стефан Янев

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. Служебен премиер ще бъде Стефан Янев, съобщи прессекретариата на държавния глава. С друг указ държавният глава разпусна 45-ото Народно събрание и насрочи парламентарни избори за 11 юли.  В служебния кабинет Гълъб Донев ще е заместник..

публикувано на 11.05.21 в 13:17