Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

23 472 018,71 лева еврофинансиране

Център за върхови постижения в науката започва работа в Пловдив

Инвестиции в изследователска инфраструктура и пазарно ориентирани научни изследвания

Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)“ започва работа в Пловдив. Той ще бъде представен на съвместна пресконференция от ректора на Медицински университет-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев и ректора на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” проф. д-р Запрян Козлуджов.

Главна цел на центъра е повишаване нивото на пазарна ориентация на научноизследователската дейност в МУ – Пловдив, ПУ “Паисий Хилендарски” и Институт по минералогия и кристалография „Акад. Иван Костов" към БАН в София. 

Това ще се случи чрез развитие на капацитет за съвместни научни изследвания и иновации, откриване на възможности за партньорства с бизнеса, технологично развитие на нови и значими иновации и научни продукти и интегрирането им в съответствие с най-добрите световни стандарти и практики в областта на Персонализираната иновативна медицина.

Центърът за компетентност „Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)“ е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Безвъзмездната финансова помощ по Проекта е на обща стойност 23 472 018,71 лева, от които 19 951 215,91 лв. европейско и 3 520 802,80 лв. национално съфинансиране. Проектът започна да се изпълнява през месец март 2018 година и ще приключи до 30 ноември 2023 година.

Седем центъра за компетентност се създават у нас със 134 милиона лева европейски средства. 

Финансирането е по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" в частта й за научни изследвания и технологично развитие. 

Целта е да се подобри капацитетът за икономическо развитие на регионите чрез повече публични инвестиции в изследователска инфраструктура и пазарно ориентирани научни изследвания.

Снимка
Още от категорията

Град Пещера чества своя празник

Пещера днес отбелязва своя празник.  Тържествата започнаха с празнична Гергьовска света литургия в храм „Свети Георги“, а на площад „България“ бе издигнат националният флаг.  В празничото си слово кметът Йордан Младенов поздрави съгражданите си: "Да пребъде нашият град! Да звучи гордо името Пещера и да е символ на по-добър живот, на ценности и..

публикувано на 06.05.21 в 09:56

Отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия

На Гергьовден отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия, на който отдаваме почит към доблестта и смелостта на българските воини.  Военновъздушните сили са подготвили атрактивна авиационна програма, при която едновременно ще бъдат направени демонстрации в небето над София и над единствената Изтребителна Авиобаза у нас – „Граф..

обновено на 06.05.21 в 08:53

Храмът "Св. Георги" в Златоград чества 150-годишен юбилей

На храмовия си празник църквата „Св. Георги Победоносец“ в Златоград чества 150-годишния си юбилей с богослужения, възглавени от архиерейския наместник Смоленския епископ Висарион с благословението на Пловдивския митрополит Николай. Снощи в навечерието на Гергьовден бе отслужена празнична Вечерня с Петохлебие и литийно шествие с иконата на..

публикувано на 06.05.21 в 08:51

Музеят на авиацията с вход свободен за Гергьовден

И Музеят на авиацията край Крумово ще отбележи Деня на храбростта и Празника на Българската армия.  Той ще отвори вратите си свободно за посетители.  Освен документалната изложба с фотографии от Космоса на първия български космонавт Георги Иванов „Когато илюминаторът беше хоризонт“, най-малките гости ще могат да нарисуват впечатленията си от..

публикувано на 06.05.21 в 08:41

189 са новите случаи на КОВИД-19 в Пловдивско, у нас са 1635

1635 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Положителни са малко под 11 % от направените близо 14 500 (14 498) теста, сочат данните на Единния информационен портал.  В Пловдивска област новите случаи са 189, в Пазарджишка – 25, в Смолянска – 24.  2669 души са преборили вируса, но 164-ма души са починали. В болници се..

публикувано на 06.05.21 в 07:40