Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълна демонополизация на НЗОК е по-добрият вариант за реформа

Красимир Грудев, член на УС на Националното сдружение на частните болници и директор на МБАЛ „Тримонциум“.коментира за Радио Пловдив предложените 2 варианта за реформа в здравноостигурителния модел. 

С угорворката, че това са все още не са готови варианти, а  идеи и е възможно съчетаването им в трети вариант, който да обедини положителното на първите два, здравният мениджър обясни, че  от националното сдружение на частните болниза са за варианта, който предвижда пълна демонополизация на здравната каса. 

Според него, това ще постави здравното осигуряване и здравто застраховане на пазарни начала и ще помогне за свободния избор на пациентите и свободното договоряне на болници със съответните застрахователи.

Правя уговоргата, че аз лично се притеснявам от съчетаването на застрахповки и осигуровки, защото това са  различни модели и принципите на действия са различни.

Грудев припомни, че здравната реформа в САЩ на Обама бе отменена от съда с аргумента, че никой не може да задължи свободния американския гражданин да се застрахова принудително. 

Не, че това може да стане в България ,но има сериозна опасност да има  обструкции, че ще има задължителни застраховки. Формата не е толкова важна, важно е да влезнат повече пари, но срещу нещо, което може да се види и пипне от пациента и той да разбере за какво отиват парите му, коментира Грудев.

Грудев подчерта, че е добра идеята да има и индивидуални здравни партиди.  Той е категоричен, че е добре да бъде увеличена събираемостта на здравни вноски и да е ясно кой колко внася в обществения фонд. Към момента обаче, солидарният модел не е възможно да бъде заменен, с друг - като моделът в САЩ например.

Необходимо е да се създаде фонд за подпомагане на хората, които не могат да си плащат здравните вноски. Възможен вариант е и да има определена болница за такива пациенти, коментира здравният мениджър.

По думите му нерагламентираното доплащане в България е 48 %. 

 Най-голямото доплащане -70% средно става в аптеките, то не е нерегламентирано обаче. Просто  реимбурсацията от страна на здравната  каса е много малко. Над 2 милярда се плаща от пациентите за лекарства   у нас, а в други страни не е така. Големите пари са в лекарствата, разходите са големи и непрекъснато се увеличават. Не отричам, че има доплащане и при болничната и доболничанат помощ, но големите пари са при лекарствата, обясни Грудев.

Припомняме, че здравният министър Кирил Ананиев оповести вчера предложенията на ведомството за реформи в здравеопазването. Най-общо мерките предвиждат 2 варианта. Единият е гражданите да избират къде да внасят здравната си вноска –в НЗОК или в застрахователна компания, като целта е пълно демонополизиране на Касата. Вторият вариант е вноската да отива в НЗОК, както досега, но да има и задължителна здравна застраховка в размер на 12 лв. 

Цялото интервю с Красимир Грудев може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38