Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БСП внесе вота на недоверие заради здравеопазването

Не искаме на пациента да се гледа като на портфейл с пари

Важно е да се инициира дебатът за промяна на системата на здравеопазването, смета БСП депутатът

| обновено на 15.10.18 в 16:53

БСП внесе официално третия вот на недоверие към правителството в Народното събрание. С него левицата атакува кабинета за политиката му здравеопазването.

В интервю за Радио Пловдив доцент Георги Йорданов, депутат от БСП мотивира вота „с плачевно състояние на българското здравеопазване, което не отговаря на нуждите на българските граждани“.

Според доц Йорданов състоянието на здравната ни система е окаяно. Ограничен е достъпът и качеството на българските граждани до здраве в зависимост от тяхното местоживеене, финансови възможности и възраст, както и възможността пациентът сам да минава през различните нива на здравната система.

Ние дълго време чакахме да се случи нещо ново в тази сфера, но това което екипът на министър Ананиев внесе като предложение за реформа не отговори на очакванията ни, подчерта Георги Йорданов.

Той подчерта, че социалистите искат да насочат общественото внимание към състоянието на здравеопазването и добави, че левите депутати са наясно, че вотът няма да мине в парламента. С него обаче ще обясним на всички, че именно лошото състояние на здравеопазването у нас е причина младите българи да напускат страната.

За разлика от министър Ананиев ние не смятаме, че има малко пари за здравеопазване, каза доц Йорданов. В неговия модел от джоба на гражданите трябва да дойдат още и още пари. А за реформата трябва един анализ на състоянието на българското здравеопазване и истински мерки, които да го подобрят, уточни БСП депутатът.

Доц Георги Йорданов беше категоричен, че левицата не иска българските граждани да ходят до чужбина, за да си купят по- евтини и качествени лекарства. Искаме на пациента да не бъде гледано като на портфейл с пари, а като на човек, който очаква да му се помогне.

Георги Йорданов увери, че социалистите са наясно, че със силите на една партия истински реформи в здравеопазването не могат да се случат, но предлагат с общи стъпки да се изгради система, която да е добра, ако не за нас, то за нашите деца.

Смятам, че ще получим широка обществена подкрепа и консенсус, за да се инициира дебатът за здравеопазването, защото България е пред мрачна демографска перспектива, прогнозира доц Йорданов.


Още от категорията
Адвокат Михаил Екимджиев

Мажоритарният вот е деструктивна идея

„Когато се тръгва от избирателния закон, това е разбираемо. Защото изборният процес е в основата на представителната демокрация. Честните и справедливите избори, са в основата на демократичните общества и правовите държави. Затова не е случайно, първият приоритет на протестното мнозинство, което се формира миналото лято по площадите и вече е в..

публикувано на 23.04.21 в 11:03

Вероятно „Има такъв народ“ ще успеят да съставят правителство

„Ако има огромни различия между партиите, шансовете за правителство намаляват не само в този парламент. Много е възможно, при следващ парламент, конфигурацията да е сходна. И съставянето на правителство тогава ще стане много, много трудно“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Той каза още, че в..

публикувано на 23.04.21 в 10:20

Рестартирай Европа: Изкуственият интелект в помощ на хората

Нови правила и действия за ползването на изкуствения интелект предложи Европейската комисия – те включват забрана на системите, които заплашват безопасността, поминъка и правата на хората. Предстоят строги задължения и проверки преди пускането на пазара на такъв вид нови технологии  в транспорта, образованието, хирургията и заетостта, а..

публикувано на 23.04.21 в 09:29

Намираме се в тежък корпоративен сблъсък

„ Приоритет в новото Народно събрание получиха промените в изборните правила. Това говори, че партиите се готвят за избори, а не да управляват “ – заяви в интервю за Радио Пловдив п олитологът Антоний Гълъбов . „ Или да бъде създаден кабинет на малцинството с подкрепа за определена програма, или да се върви към бързи предсрочни избори...

публикувано на 22.04.21 в 16:57

Без стабилно управление туристическият сезон е обречен

"Останахме безкрайно изненадани, че в Националния план за възстановяване туристическият сектор почти не е засегнат", каза Еню Енев, който е заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.Той припомни, че браншът дава близо 12 на сто от БВП на България. От бранша са правили многократни опити да организират кръгла маса и..

обновено на 22.04.21 в 16:23