Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реконструкцията на Кино "Космос" дела и документи... още дълго

Кино „Космос“ не може да остане в този вид, трябва да се прави нещо. Моето мнение е, че трябва да се възстанови киното с възможност да се ползва и за концерти и други събития, защото Пловдив има дефицит на артистични сцени, каза заместник- кметът по култура Александър Държиков.



Всички дела, които касаят пространството пред киното са спечелени от общината, каза още Държиков. По думите му сега вече общината може да предприеме процедури по отчуждаване на собствеността си. Лицензиран оценител е определи цена  на реституираните имоти 150 000 лева.

Собствениците на имотите обаче твърдят обратното и цитират , че общината е спечелила на първа инстанция, но тяхното обжалване е насрочено за 4 декември във Върховен административен съд. При това един от тях Дяко Дяков обясни, че цитираната сума от 150 000 лева за евентуални обезщетения е смешна, само инвестициите направени там от са за над 600 000 лева.

Зам.- кметът припомни историята на получаване на предложението от страна на фирмата  „Стивън Джордж интернешънъл“. То е получено през миналата година е арх. Тихомир Казаков, който е пожелала да подкрепи проекта Европейска столица на културата - 2019.

Следват няколко срещи, за да се установи състоянието на обекта.  След като фирмата приема да работи общината ремонтира покрива на киното, разчистени са помещенията, като само от подземията за изхвърлени над 50 камиона боклуци. Тогава излиза наяве и действителното състоянието на конструкцията, която се оказва остаряла и опасна.

Лаборатория на УАСГ прави заснемане на сградата, което показва, че трябва да се направи осъвременяване с цел тя да стане по- сигурна и безопасна.

Така очакваните около 2 милиона лева за ремонт се оказват неактуални и сега очакването е цената с основния ремонт да е около 5 милиона лева.

От тук нататък - предстои решение от страна на администрацията и от Общинския съвет проектът да се приеме като дарение, тойе той ще се разглежда от експертния съвет по устройство на територията, където може да претърпи промени.възможно е да се направи и обществено обсъждане и от там нататък ще следват процедурите по възлагане на изпълнението на ремонта.

Сградата на кино „Космос“ трябва да се възстанови в оригиналния си вид, просто да се направи един ремонт. Това мнение сподели в предаването „Ден след ден“ Тони Стойчева, член на Инициативния комитет за възстановяване на сградата.

По думите й това е била една модерна и величествена сграда, която трябва да върне предишния си образ.

Не по- малко важна е темата какви ще са бъдещите функции  сградата и дали тя ще може да се съмоиздържа, казва още Стойчева, защото примерът с Колодрума показва, че общината има затруднения с управлението на подобни центрове и сега впечатлението е , че пак се взима решение без концепция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46