Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Фронтоваци" слагат кални петна върху "патриоти"

Изказванията на депутатите от НФСБ Петър Петров и Валентин Касабов по адрес на децата с увреждания усили напрежението, което и без това предизвика протести след квалификациите, направени  преди време от Валери Симеонов. 

Александър Сиди, депутат „Обединени патриоти“, зам.- председател на ВМРО се разграничи от колегите си като сподели това в социалните мрежи. Ето част от написаното "Разграничавам се от изказванията на мои колеги от НФСБ. Аз, а и всички мои колеги във ВМРО не споделяме начина, по който депутати от НФСБ коментират протестите. .........  Искаше ми се медиите да бяха обозначавали по – точно, че репликите, които разбуниха обществото са направени от "фронтоваци", а не от обобщаващото "патриоти". 

В интервю за предаването "Ден след ден" Сиди обясни, че коалицията  няма механизъм за искане на обяснение от депутатите, може да има изразяване на позиция по неприемливото поведение, разграничаване, извинение, но не и наказание.  

Все пак, държа името ми да не бъде слагано до името на хора, които говорят по този начин.

Като народен представител не мога да се солидаризирам с такива думи, хората имат своите проблеми и право да протестират Те са унизени и обидени от изказванията по техен адрес. Това, което не разбирам е градусът на протестите, отбеляза Сиди, припомняйки , че разговори с протестиращите майки се провеждат от месеци, за първи път от години насам, както самите те признават.

Днес протестите вече са политизирани, отбеляза депутатът. В редиците им се виждат политически лидери, което не е лошо, защото исканията по същество са политически.

Много отдавна протестите на се за гориво и за данък за колите. Имало е много по- тежки години при предишни управления по отношение на цените, но такива протести не е имало. 

Нагнетява се напрежение и ролята на президента допълнително води към разединение, каза още Сиди.

Не виждам какво би могло да попречи на  римейк на събитията от 2013 година, когато правителството падна след протести за сметките за ток. Времето ще покаже.

Чуйте го в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Борисов има само един ход - предсрочни избори

„Ще има предсрочни избори и колкото по-бързо ги направи Борисов, толкова повече ще спечели“, заяви  политическият анализатор Осман Октай, сочен в миналото за дясната ръка на Ахмед Доган. Октай каза още, че ако Борисов забави изборите след септември, това вече ще бъде късно за него, и както се е случило с БСП, които „паднаха от 80-..

публикувано на 14.07.20 в 17:02

Очаквам осъдителни решения спрямо България

„ Първата ми реакция, прослушвайки тези записи на Божков, е, че не виждам състав на престъпления в тези разговори “ – заяви в интервю за Радио Пловдив адвокат Снежана Стефанова от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека. „ Днешната пресконференция на прокуратурата нагнетява още повече напрежението у хората. Отново..

публикувано на 14.07.20 в 16:02

За хората над закона се заговори на по-висок глас

„Протестите вече доведоха до промяна. В продължение на години Пеевски и Доган са се ползвали с охрана на НСО, която не им се полага. Тази охрана падна през уикенда  и това е промяна. Но значително по-важно е, че има хора, които са над закона в България и за това се заговори на значително по-висок глас“, подчерта политическият анализатор  доц...

публикувано на 14.07.20 в 11:14

Налице е консолидиран опит за преврат

В момента става това, което още преди две години си позволих да напиша и което тогава се прие многозначно - в България се правят опити  за пълзящ преврат срещу българското Правителство. Сега вече смея да твърдя, че е налице консолидиран опит за преврат, подчерта депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. По думите му, участниците във всички..

публикувано на 14.07.20 в 10:20

Протестите стихват до седмица, ако няма съществена промяна

Ако нищо не се промени съществено, ресурсът за протести и демонстрации ще се изчерпи и ще спадне по естествен път най - много до една седмица. Просто и най - ентусиазираният митинг в един момент приключва и това е естествен процес.  Това заяви пред Радио Пловдив анализаторът Валентин Вацев , преподавател по геополитика и европеистика.  Има..

публикувано на 13.07.20 в 16:44