Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видеофилмът "Дишай" ще бъде сниман в Пловдив с дрон

Дори субективното усещане на хората в Пловдив е, че въздухът е мръсен, казват създателите на новия клип

| обновено на 06.12.18 в 14:54

Видеофилмът "Дишай" ще бъде заснет в Пловдив през декември от група пловдивчани, загрижени за мръсния въздух в града на тепетата. 

Режисьор и сценарист на филма е Михаил Косев. Той е живял и учил в САЩ повече от 30 години. Връща се в родния му град преди четири години, и от няколко месеци упорито работи за каузата "Да изчистим въздуха на Пловдив". 

Смята, че чрез изкуството ще помогне за информираността на всеки пловдивчанин по темата със силното замърсяване на въздуха особено през зимата, когато се смесват финни прахови частици и от твърдото гориво, и от автомобилите.

Герой на филма е климатичният емигрант. В ролята е Гавраил Гавраилов, който силно вярва, че с преместването му в София си е осигурил една доза по-чист въздух.

Живка Танчева разговаря със създателите на новата видеолента, снимана с дрон.

Всичко се ражда след една среща организирана от сдружението „За земята“. Там Михаил Косев решава, че иска да центрира идеята си - да мислим споделено за чистота на въздуха, който дишаме в Пловдив. Може чрез медийното произведние да стресираме, да разказваме, да провокираме обществото ни, смята авторът.

Как тълкува повлиянието, главният герой във филма Гавраил Гавраилов, самият той редовен докторант по социология в ПУ: Аз се чувствам като климатичен емигрант, защото преди години се преместих от Пловдив в София, тогава имах чести кризи с дишането, и в столицата сега се чувствам много по-добре.

През 2019 когато Пловдив ще е столица на културата в Европа, филмът „Дишай“ ще намери своите зрители като начало само в интернет платформите, социалните медии, а по-късно и като документална лента, която ще се бори с опасния въздух.
Галерия

Още от категорията

Нямам негативни очаквания от служебното правителство

"Виждам няколко души, които носят червени фланелки и не виждам никого от синия отбор, така че за балансиран политически служебен кабинет е трудно да се говори. В крайна сметка знаем, че г-н Радев беше подкрепен от определени политически сили и затова не се е случило нищо неочаквано", заяви политологът Георги Харизанов от Институт за дясна политика...

публикувано на 11.05.21 в 17:02

Премиерът е на заден план в този служебен кабинет

„ В този кабинет показателното е търсенето на минимален риск. Първо имаме много министри, които бяха членове и на предишния служебен кабинет, което означава, че стилът и работата им ще се повторят. Повечето от министрите са познати като експерти и имаме само две много ярки политически фигури – едната е на министъра на правосъдието Янаки..

публикувано на 11.05.21 в 16:01
Черквата

Преди празника си храмът "Св. Св. Кирил и Методий" просълзи

Пловдив отбеляза 170 години от първото честване на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Възпитаници от едноименното Средно училище, което носи техните имена, преминаха с шествие през Главната улица до Барелефа им в подножието на Стария Пловдив. Там за първи път у нас се е чествала паметта на създателите на българската азбука.  В същия час,..

публикувано на 11.05.21 в 13:30
Аркади Шарков

С унифицирането на зеления сертификат ще пътуваме свободно

Наш събеседник в програма "Точно днес" е здравният експерт  Аркади Шарков . С него говорим за цифровото зелено удостоверение, което ще въвежда Европейската комисия, или за т.нар. имунизационен паспорт, с който ще се пътува по света, както и за темпа на ваксинациите в България. Аркади Шарков каза, че според него у нас ваксинацията не е на високо..

обновено на 11.05.21 в 11:11

STEM средата надгражда образованието у нас

Когато стане дума за основно и средно образование у нас, напоследък е модерно да се говори за новата STEM среда . Абревиатурата идва от наука, технологии, инженерство и математика – към тези 4 профила е насочено този тип обучение, което е универсално за дисциплините и приложимо технологично във всяко едно училище. Основно училище „Райна..

публикувано на 11.05.21 в 10:45