Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдив и мисленето на хората за култура се промениха

Срещата в програма "Точно днес" е с д-р Мариана Чолакова, която е от сред инициаторите Пловдив да стане Европейска столица на култура през 2019 година. 

Мариана Чолакова припомни, че оформянето на идеята започва през октомври 2010 година заедно с Якоб Рачев, Емил Миразчиев, Виктор Бойчев, Десислава Шишманова, Анастас Бадев, Александър Секулов. По-късно се присъединяват Пенка Калинкова, Любозар Фратев, Манол Пейков и т.н.

Ние си направихме труда на извадим цялата документация от Брюксел за всички Европейски столици на културата, припомни Чолакова. 

Тогава представихме на кмета Славчо Атанасов концепцията и имаше положителна реакция. Дойде и предложението да направим фондация, с която да започнем подготовката за нашата кандидатура, допълни д-р Чолакова. 

По думите й след 5 септември 2014 г. когато чухме решението на европейското жури имаше голяма еуфория, започна и конкретната подготовка, изпълнена със спорове и съзидание, смята Чолакова. Тя каза още: 
Безспорно стана ясно, че трябва да има промени в българското законодателство за културата и културните институции, както и за опазване на паметници на културата. Стана ясно, че хората на изкуството започнаха да се насочват към партьорства в страната и към чуждестранни такива, и чрез проекти те стигат до средства, с които да развиват талантите си. Диалогът мужду регионалните и националните структури не е лесен, трябват доста крачки напред. ЕСК не е регионален проект, това е национален и европейски проект. 

През 2019 година ще продължа да давам всичко от себе си, за да бъде успешна ЕСК, защото целият процес #заедно зависи от всички нас, заключи в интервюто Мариана Чолакова.
Още от категорията

Третата вълна с "британския вирус" няма да ни отмине

Малко и недостатъчно са известните факти за новия щам на КОВИД-19, вече спряган като „британския вирус“. Съвсем в началото на проучването сме на този щам.  Известното засега е, че той заразява до 70% повече,  но това ще се коригира, и то нагоре,  доста нагоре.  Новата заразяемост се дължи именно на него, коментира ситуацията проф. Ива..

публикувано на 21.01.21 в 17:34

Коронавирусът е многолика болест

Като „многолика“ определи коронавирусната инфекция в интервю за Радио Пловдив д-р Мария Пишмишева-Пелева, началник на Инфекциозното отделение на МБАЛ - Пазарджик. „ Сблъсквали сме се с различни усложнения – възпаление на панкреаса, различни сърдечни и белодробни нарушения, както и чернодробни увреждания от тази инфекция. Ще кажа само, че..

публикувано на 21.01.21 в 16:42

Всеки ден без работа генерира до 90% загуба за моловете

Големите търговски центрове се надяват да бъдат отворени от средата на февруари. Това заяви в предаването  „Ден след ден“  на  Радио Пловдив управителят на един от пловдивските  МОЛ-ве Александрина Янева. Тя уточни, че тези надежди не са основани на официална информация, а на желанието бизнесите, които се помещават в търговските обекти да..

публикувано на 21.01.21 в 16:05

Собственици на заведения излизат на протест на 27 януари

Собственици на заведения излизат на 27 януари от 12 часа пред Министерския съвет заради отказа на властта да им разреши да работят от 1 февруари. Организатори са Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията. Обявяваме национален протест и апелираме всички бизнеси, засегнати от заповедите за забрана на работа да..

публикувано на 21.01.21 в 15:14

Миграцията и кариерата са сред причините за ниска раждаемост

В Деня на родилната помощ, освен за работещите в отделенията по акушеро-гинекология, празника Бабинден отбелязват и други специалисти. Не по-маловажна е ролята на неонатолозите, чиято отговорност е оцеляването и стабилизирането на недоносените бебета. Началникът на Клиниката по неонатология в УМБАЛ „Св.Георги“ проф. Мая Кръстева описва..

публикувано на 21.01.21 в 14:32