Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пловдив и мисленето на хората за култура се промениха

Срещата в програма "Точно днес" е с д-р Мариана Чолакова, която е от сред инициаторите Пловдив да стане Европейска столица на култура през 2019 година. 

Мариана Чолакова припомни, че оформянето на идеята започва през октомври 2010 година заедно с Якоб Рачев, Емил Миразчиев, Виктор Бойчев, Десислава Шишманова, Анастас Бадев, Александър Секулов. По-късно се присъединяват Пенка Калинкова, Любозар Фратев, Манол Пейков и т.н.

Ние си направихме труда на извадим цялата документация от Брюксел за всички Европейски столици на културата, припомни Чолакова. 

Тогава представихме на кмета Славчо Атанасов концепцията и имаше положителна реакция. Дойде и предложението да направим фондация, с която да започнем подготовката за нашата кандидатура, допълни д-р Чолакова. 

По думите й след 5 септември 2014 г. когато чухме решението на европейското жури имаше голяма еуфория, започна и конкретната подготовка, изпълнена със спорове и съзидание, смята Чолакова. Тя каза още: 
Безспорно стана ясно, че трябва да има промени в българското законодателство за културата и културните институции, както и за опазване на паметници на културата. Стана ясно, че хората на изкуството започнаха да се насочват към партьорства в страната и към чуждестранни такива, и чрез проекти те стигат до средства, с които да развиват талантите си. Диалогът мужду регионалните и националните структури не е лесен, трябват доста крачки напред. ЕСК не е регионален проект, това е национален и европейски проект. 

През 2019 година ще продължа да давам всичко от себе си, за да бъде успешна ЕСК, защото целият процес #заедно зависи от всички нас, заключи в интервюто Мариана Чолакова.
Още от категорията

Допускам българска следа в бомбените заплахи към училища

Българската следа в заплахите за поставени бомби, които получиха на електронните си пощи повече от 100 училища в страната, ,подозира директорът на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов.  Предположението му се основа на факта, че е използвана голяма база данни от адреси на директори, а и пробивът показва добро познаване на системата и достъп до..

публикувано на 29.03.23 в 10:17

До края на деня "Градини и паркове" ще разчистят падналите дървета и клони

90 – 95 % от падналите клони и дървета в Пловдив вече са обработени. Тази нощ няма постъпили нови сигнали от общината, съобщи пред Радио Пловдив директорът на Общинското предприятие „Градини и паркове“ Веселин Козарев .  Той посочи, че служителите на предприятието не са спирали да работят и днес продължават разчистването като се очаква напълно..

публикувано на 29.03.23 в 09:01

Пациентите трябва да имат право на гъвкавост

"От това, което изчетох и чух, разбрах, че има неразбиране по темата с лекарствата. В последните десетина дни от кръга на преговорите с представителите на НЗОК се получи искане от тяхна страна,  което променя съществуващата сега  дийствителност. В последните години  ние бяхме разписали в нашите договори, че когато пациентът иска по свое желание да..

публикувано на 28.03.23 в 16:56

Бомбените заплахи в училищата целят по- ниска активност на вота

Доц. Златогор Минчев от Института по информационни и телекомуникационни технологии към БАН смята, че бомбените заплахи в училища в седем области на страната са резултат на хактивизъм. Той допусна, че някои младежи се упражняват да демонстрират своите умения и се състезават кой колко хора ще стресне. В навечерието на парламентарните избори това не..

публикувано на 28.03.23 в 15:55

Разчистват срутената от вятъра изолация на бл. 11 в "Тракия"

Започна разчистването на падналата изолация на жилищен блок 11 върху площадка за игра на детска градина Кремена" в  район "Тракия". Инцидентът стана вчера, а по чудо няма пострадали деца.  „Не видях, когато пада изолацията, но чух силен гръм. Съседът дойде и каза, че изолацията е паднала“, обясни Тодор Памуклийски, който живее в блок 11...

публикувано на 28.03.23 в 11:26