Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Промяната на позицията на ГЕРБ е в по-разумна посока

ГЕРБ се отказа от амнистията на дълговете на Главното мюфтийство. Задълженията на вероизповеданията, натрупани до 31 декември 2018 г., няма да бъдат амнистирани, а разсрочвани. Това оповести Цветан Цветанов, председател на групата на ГЕРБ в НС. Темата коментираме с доцент Антоний Гълъбов.

Със сигурност е повлияло решението на част от Обединени патриоти, които много остро се противопоставиха на опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство. От друга страна – публичното говорене стана изключително агресивно. И в това отношение промяната на позицията на ГЕРБ е добра и тя е в по-разумна посока. Това заяви доцент Антоний Гълъбов.

Той коментира и реакцията на ДПС след обрата.

Както виждаме много пъти през последните месеци – ДПС не е готово да подкрепи радикалния курс на Корнелия Нинова. ДПС не желае предсрочни избори. И най-вероятно ДПС ще приеме този вариант, независимо от неудовлетворението си. Още повече, че той е и по-разумен вариант от държавническа гледна точка. Защото опрощаването на дългове дава лош сигнал към редовните платци. Това е тема, в която тепърва държавните стандарти трябва да започнат да навлизат. И е добре да се случва чрез разсрочване, а не чрез опрощаване на дългове, коментира още доцент Гълъбов.

Цялото интервю с Антоний Гълъбов можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията
Доц. Андрей Чорбанов

Наивно е да се мисли, че може да има ваксина до 3 месеца

Проектът на българския  екип, който разработва ваксина срещу Ковид -19, вече е одобрен, получил е финансиране, в следващите дни предстои подписване на договорите и от понеделник учените започват работа.  Това съобщи в ефира на Радио Пловдив   създателят на проекта доц. Андрей Чорбанов от имунологичния департамент към Института по микробиолгия на..

обновено на 09.04.20 в 17:31

Каузата днес е да запазим живота

Много от празничните ритуали за Великден и Цветница тази година ще бъдат отменени или извършвани по различен в Бачковския манастир.  Каузата днес е да запазим живота, затова всички дейности тази година ще бъдат съобразени с карантината в страната, каза в интервю за Радио Пловдив игумена на Светата обител епископ Сионий. На Цветница няма..

публикувано на 09.04.20 в 17:25

БПЦ е твърде емоционална във време на зараза

Благодатният огън  тази година няма да дойде от Йерусалим. Църквата се отказва да пътува за него и ще използва запазен от миналата година, а средствата предлага  да се пренасочат в борбата с коронавируса.  На Цветница няма да се раздава върба.   На Разпети петък Христовата плащеница няма да бъде  изнесена в в храмовете. Ше има църковни служби..

публикувано на 09.04.20 в 16:01

Католиците в Житница намират опора във вярата

Различна е тази година Страстната седмица за католическата общност в пловдивското село Житница. Заради противоепидемичните мерки вярващите са по домовете си, а литургиите и църковните ритуали се излъчват онлайн. В очакване на Възкресение Христово в неделя, хората в Житница днес си спомнят, че миналата година, преди Великденските празници бяха обзети и..

публикувано на 09.04.20 в 10:57

Кризата с COVID 19 не е здравна, а политическа и икономическа

Здравите, а не болните да бъдат карантирани - няма такъв пример в света през всички тези 2 хиляди години на епидемии!  Така бившият евродепутат д-р Антония Първанова, работила в един от най-големите епидемиологични институти във Великобритания, коментира мерките не само в България, а и на много места в ЕС и света, хората да..

публикувано на 08.04.20 в 17:08