Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Точно днес" - на ръба на сезона за ръбовете на Закона

Скандалната констататация,че над 30% от българските пенсионери ще получат по-малки пенсии, заради новата формула за изчисления, нажежи до крайност страстите, а премиерът събра спешно, заедно със социалния министър, синдикати и експерти.

Вероятността действията на НОИ да доведат  до социален взрив и необходимостта за гарантиране на повече справедливост на базата  на детайлни изчисления за работещата в полза на пенсионерите формула, необходимостта от  законодателни промени и  обществен консенсус  - теми на разговора с председателя на социалната парламентарна комисия д-р Хасан Адемов.

Ще станат ли по-отговорни родителите на децата, които не посещават забавачките повече от три дни месечно и - на отсъстващите ученици повече от  пет учебни, след като получаването на социални помощи бъде обвързано с това изискване?  За предлаганите от ГЕРБ законодателни промени  - събеседник –  Светлана Ангелова – заместник-председател на  социалната комисия в Парламента.

Проблемните въпроси, свързани с туристическата индустрия на страната ни, която формира 13% от  брутния национален продукт, са в основата  на организираната от Българската Хотелиерска и Ресторантьорска  Асоциация дискусия в Марково. За необходимите реформи, от които се нуждае икономическата среда в областта на туризма и намаляване на ДДС в ресторантьорския бранш –  Еню Енев – председател на Сдружение  на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия“.

В зоната за култура  след 9.00 ч. чуйте автора на  рубриката „Великите европейци“ Пламен Асенов  с разказ за считания за създател на географията в Елинистичен Египет математик, географ и астроном Ератостен.

А преди новините на БНР в 7.00 ч. –  първите минути от утрото си споделя за слушателите на програма „Точно днес“  маестро Мичо Димитров -  концертмайстор на Пловдивската опера – гост на седмицата в рубриката „Добро утро, ден“.


Още от категорията

За святата истина и милата свобода "Точно днес"

  Днес отбелязваме 144 години от гибелта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България . В 12 часа сирените за две минути ще ни спрат за спомен и размисъл, за героите дали живота си за бъдещето на Отечеството.  А ся Николова, директор на Национален музей „Христо Ботев“ в Калофер ще разкаже, как тази година ще отбележат 144 години от..

публикувано на 01.06.20 в 17:03

На 1 юни в "Ден след ден" съвсем не по детски

В първия ден на първия летен месец, в който очакваме отпадане на извънредната обстановка, отваряне на туристическия сезон и завършване на училище на тазгодишния випуск зрелостници, в „Ден след ден“ ще търсим отговор на въпроси те: Какво става в Министерството на околната среда и водите, кога започва да мирише боклука в преносен смисъл и може ли..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Ден на детето във "Вход свободен"

1-ви юни е ден, специално предназначен за честване на децата и тяхното безгрижно детство. Честит празник на всички малчугани! Има милион причини човек да не посмее да направи крачка към промяна в живота си. Това се нарича страх от излизане от зоната на комфорт. Този феномен пречи на хиляди хора да разгърнат потенциала си, да преследват щастието..

обновено на 01.06.20 в 11:32

В "Звукът на киното" ще лудеем с "Телма и Луиз"

Саундтракът на приключението „Телма и Луиз“ ще ви предложим тази събота и неделя в "Звукът на киното". За познавачите това означава неповторимият музикален подпис на  Ханс Цимер.  Слред изпълнителите на песните във филма са Глен Фрий, Тони Чилдс,Грейсън Хю и Би Би Кинг. Иначе в лентата на звездата Ридли Скот има само звезди - Сюзан Сарандън, Джина..

публикувано на 01.06.20 в 11:32

Скок в юни - "Точно днес"

„Стабилното придвижване към епидемичната опашка“ и вписването ни  в напълно нова обществено-политическа среда  - с въпроси и поуки. На старта за отскок към лятото след  продължителна  и  принудителна летаргия,  за  скритите и изявените течения в обществено-политическия климат, разместване на пластовете  и определяне на новата „нормалност“..

публикувано на 31.05.20 в 16:42