Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В 43 училища в Пловдивска област

"Косачи" от Елин Пелин на матурата по български език и литература

Две са анулираните работи заради преписване от телефон в Пловдив и Брезово

| обновено на 21.05.19 в 15:10


Върху "Косачи" на Елин Пелин пишат зрелостниците на днешната матура по български език и литература. Темата на интерактивното съчинение е 41-ви въпрос във фаталния вариант №13, който беше изтеглен в 5.15 часа тази сутрин сутрин в зала 5 на Министерството на образованието и науката. 

От доста сложна тема и точно това очаквах бяха отговорите за третия модул от Държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12 клас. „Косачи“ на Елин Пелин беше по-предпочитана тема от момичетата.

Впечатления на част от завършващите средно образование в Пловдив може да чуете в звуковия файл.

Изпитът започна точно в 8 часа. 

Авторът и произведението изтекоха в социалните мрежи, веднага след като първите явили се на изпит, напуснаха училищата. В социалните мрежи изобилства от колажи, изразяващи мъката от изтеглената тема.

След 16 часа в сайта на МОН ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключът с верните отговори за изпита.

4 545 зрелостници от Пловдивска област се явиха на матурата по български език и литература. 117 са неявилите се днес, въпреки че са допуснати, сочат данните на Регионалното управление на образованието в Пловдив. 

Началникът на РУО Иванка Киркова съобщи, че двете анулирани работи са в ПГ по автотранспорт в Пловдив, и в СУ "Христо Смирненски" в Брезово. 

Дванадесетокласнците са опитали да преписват от телефони, като в един от случаите мобилният телефон е звънял. Съгласно изискванията  е абсолютно недопустимо внасянето на мобилни устройства в залите.

За реда на провеждане на изпита ще следят 1168 квестори

За първа година директорите във всички 43 училища, в които днес се провежда зрелостният изпит, ще работят със своя екип, тъй като учителите, пазители на реда, остават в своето училище. 

Местят се само учениците. Те вече са получили служебни бележки за това къде са разпределени. Квесторите ще осигуряват пропускателния режим на входа на училището. Учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. В класните стаи се осигуряват двама квестори, като в коридорите също ще има дежурни. Учениците ще сядат на точно определените за тях места в залите. 

Навсякъде е монтирано видеонаблюдение, за да няма опити за преписване и нарушаване на правилата за изпитния ден. Изпитът ще се следи, както в РУО, така и в МОН.

На зрелостните изпити се ползва химикалка с черен цвят, предупреждават от РУО. Държавният зрелостен изпит продължава 4 астрономически часа.

Матурите по български език, по чужд език и всички обществени науки се състоят от 3 модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият – 120. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа. 

Галерия

Още от категорията

Тържествена сесия на ПОС за 150 години Българска екзархия

Заседанието на Общинския съвет в Пловдив започна с тържествено отбелязване на 150-ата годишнина от създаването на Българската  екзархия. На събитието, инициирано от Пловдивския Граждански клуб, присъстваха митрополит Николай и трима бивши кметове на Пловдив – Иван Тотев, Иван Чомаков и Тодор Петков.  Митрополит Николай произнесе 20-минутно слово за..

обновено на 27.02.20 в 10:17

Въвеждат безкондукторно таксуване и по линия 66

От началото на следващата седмица в  автобуси по линия №66  в Пловдив се въвежда безкондукторно таксуване.  Директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ Пламен Вълков съобщи, че в  продължение на седмица контрольорите ще помагат на пътниците да си купят билети от монетните автомати или да чекират  своите карти на валидаторите...

публикувано на 27.02.20 в 10:17

Над сто души на протест срещу кариерата над Белащица

Пореден мирен протест организират днес жители на Белащица и околните селища против добива на инертни материали от кариера над селото.  Той се провежда пред сградата на община „Родопи“, където са се събрали над сто души  с плакати срещу кариерата и концесионера.   На мястото в тяхна подкрепа пристигна бившият държавен омбудсман..

обновено на 27.02.20 в 10:05

Институциите набелязват конкретни мерки срещу заразата

В Областната администрация ще се проведе работна среща във връзка с предприетите мерки срещу коронавируса. В Пловдив и областта няма регистриран случай на заболяването Срещата се свиква със заповед на РЗИ  във връзка с обявената от Световната здравна организация "спешност"  за общественото здраве от международно значение по отношение на..

обновено на 27.02.20 в 09:46

Акцентите в днешната сесия на Общинския съвет

По инициатива на Пловдивския граждански  клуб, заседанието на Общинския съвет ще започне с тържествена част по повод 150-годишнината от създаването на Българската  екзархия, в присъствието на Пловдивския митрополит Николай. Събитието  става  на 28 февруари 1870 г.  с ферман на султан Абдул Азис и практически  узаконява обособяването на..

обновено на 27.02.20 в 09:46