Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тракия икономическа зона" ще обучава свои кадри

Нов инвеститор ще преработва плодове и зеленчуци в предприятие за 14 млн. евро

Това ще се случва в специално изградената база на клъстера по проект на ОП „Иновации и конкурентоспособност“, съобщи Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона". 

Той допълни, че приключи изпълнението на проект „ТРАКИА“ /Таргетно Развитие и Актуализация на Клъстерни Информационни Активи/ за оборудване на учебен център за обучение и квалификация на кадрите. По него се откриват 10 учебни зали за теоретично и 1 за тренировъчно обучение, 211 компютъра и модерен софтуер. 

Вече ще има възможност за обучение на 20 курсисти във всяка зала. Те ще  преминат курсове по мехатроника, електромонтьорство, подемно-транспортна техника и автотехника, стругарство, шлосерство и др. професионални умения, които се търсят във фирмите на ТИЗ. 

Cъздaвa ce и eлeĸтpoннa плaтфopмa зa yпpaвлeниe нa yчeбния пpoцec. Oт тexнoлoгичнaтa инфpacтpyĸтypa, oбyчeниятa и пpaĸтичecĸитe зaнимaния щe мoгaт дa ce възпoлзвaт cлyжитeлитe нa дpyжecтвaтa oт TИЗ, също и външни ĸлиeнти.

Общата стойност на проекта е 1 754 167,51 лв., от които 1 057 221,95 лв. европейско и 186 568,61 лв. национално съфинансиране. Емил Димитров, ръководител на проекта съобщи, че за двете години на проекта са работили успешно с Министерството на икономиката. Има осигурена споделена инфраструктура за всички фирми на зоната и обучението ще е налично за всяка фирма и кадрите й от есента на 2019-та, допълни Димитров.

181 - та компания за производство и преработка стъпва след месец в "Тракия икономическа зона". Това съобщи кметът на община "Марица" Димитър Иванов. Той посочи, че фирмата ще инвестира в продуктова и складова база за 4 млн. евро, а след това и в предприятие за преработка на плодове и зеленчуци за над 10 млн. евро. 

Компанията на Муханнед Ал-Нуаими досега инвестира в Пазарджик, но след проучване е насочила развитието си в общината и село Калековец, защото тук са концентрирани най-много земеделски производители в България и продукцията им пряко ще се преработва. 

Кметът на община "Марица" посочи, че са издали над 230 разрешения за строеж, предимно за нови инвеститори за цехове и предприятия, фабрики и производства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

200 офталмолози идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по здравеопазването..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

публикувано на 25.04.24 в 06:31

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08