Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За буквите между Пловдив и Матера" пази Кирилицата

Проектът осъществява културен мост между Европейските столици на културата през 2019 година

„За буквите между Пловдив и Матера“ е проект на фотографа Галя Йотова, куратор Светла Петкова, с участието на скулптора Сава Стоименов (автор на буквите). Той е финансиран по отворена покана „Малки проекти: Събития и общностно участие" на Фондация „Пловдив 2019“ и се реализира със съдействието на Фондация „Матера 2019“ (OpenDesignSchool). 

Проектът осъществява културен мост между Пловдив и Матера – двата града, носители на титлата Европейска столица на културата през 2019. Той разказва за кирилицата чрез делото на първия български печатар Яков Крайков, живял през XVI в., като привлича за участие и взаимодействие жители на двата града. Осъществява се на два етапа – „Отворено студио“ (фотосесии с буква от кирилицата) и изложба през есента, като първият етап приключва на 25 май.  Работилница по печат

В Матера Галя Йотова направи презентация на историята на кирилицата и Яков Крайков по време на специален уъркшоп по типография, организиран от „Фондация Матера 2019“, с подкрепата на „Фондация Пловдив 2019“ и Българския културен институт в Рим. В уъркшопа взеха участие и графичните дизайнери Мирослав Живков и Луиза Лапачана, които работиха заедно с местни жители и гости на Матера по създаването на поздравителни пощенски картички към пловдивчани. 

По време на уъркшопа, както и през останалите дни от престоя си, Галя Йотова пресъздаде печатен процес от миналото, като с помощта на четири матрици, репродуциращи страници от книгите на Крайков, бяха създадени копия за всеки желаещ, подпечатани със специалния печат „Матера – Пловдив 2019“. 

Живка Танчева ни среща с Галя Йотова, чиято идея се разви през 2019 година и ще приключи с издаване на книга.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23

Над 450 изпълнители участват в конкурса "15 лалета" в Хисаря

Повече от 450 изпълнители, възпитаници на 64 музикални школи от 31 населени места, ще участват в Националния младежки конкурс за поп и рок музика "Петнадесет лалета".  Дванадесетото издание на конкурса ще се проведе от днес до неделя на сцената на Народно читалище „Иван Вазов 1904“ в Хисаря, съобщи музикалният директор на форума Иван Димов...

публикувано на 25.04.24 в 06:17

Светлина Стоянова идва в Пловдив с постановката "Севилския бръснар"

Оперната прима Светлина Стоянова се завръща в България за участие в постановката „Севилския бръснар“ на Росини на Държавна опера – Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“. Младото сопрано със стремителна международна кариера в едни от най-реномираните оперни театри като Ла Скала-Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в..

публикувано на 25.04.24 в 06:13

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав

Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден. В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в..

публикувано на 24.04.24 в 14:22
Така ще изглежда бъдещият храм

Марино поле поде кампания за строителство на православен храм

Жители на карловското село Марино поле започнаха кампания за изграждането на православен параклис. В селището никога не е имало храм, разказа пред Радио Пловдив общинската съветничка д-р Татяна Пелева, която е сред инициаторите. Мястото, на което ще бъде построен параклисът "Св. пророк Даниил", бе осветено през октомври 2023 година. Очаква се на..

публикувано на 24.04.24 в 14:03