Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Петокласник от Стамболийски е с награда от НАСА

Теодор Тинков от V в клас на СУ „Отец Паисий“- Стамболийски е национален победител в състезанието на НАСА - "Учен за един ден" във възрастова група V-VІ клас. 

Есето на петокласника бе публикувано тази сутрин в официалния сайт на НАСА. Това съобщиха от Регионалното управление по образование в Пловдив. 

Съчинението със заглавие “Луната на Сатурн Енцелад” е класирано на първо място в националния конкурс. 

Момчето спечели в категория 5-6 клас и получи грамота, предметни награди и публикация на български и английски език в авторитетното онлайн издание.  

Официалното награждаване се състоя в Института за космически изследвания и технологии при Българска академия на науките. 

Преподавател на Теодор е Роза Рангелова. Още от категорията

Представят документалния филм "Нестинарка" в Пловдив

Фондация "Цанко Лавренов" представя премиерата на документалния филм "Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов" в Lucky Дом на киното на ул. "Гладстон". Лентата на Елисавета Станчева и Ясен Харалампиев проследява историята на нестинарството у нас, както и обстоятелствата около написването  на танцовата драма и..

обновено на 30.11.23 в 10:55

Васил Стоев и Атанас Колев показват обща изложба

Двама големи пловдивски творци и дългогодишни приятели – Васил Стоев и Атанас Колев представят обща изложба  в галерия ГОТИ. Художникът Васил Стоев и скулпторът Атанас Колев  - автори на десетки изложби  у нас и в чужбина, носители на многобройни престижни отличия, не следват определена концептуална тема в настоящата експозиция. В нея и..

публикувано на 30.11.23 в 07:02

Премиера на "Апокалипсиса" в Кукления театър

Най-новата постановка на Пловдивския Куклен театър е „Апокалипсисът идва в 6 вечерта“, чиято премиера е на 30 ноември и 1 декември. Паметливи любители на Мелпомена ще се сетят, че тази пиеса на Георги Господинов вече е поставяна пред 13 години от Маргарита Младенова с Малък градски театър „Зад канала“. Сега нов прочит на тази..

обновено на 30.11.23 в 06:44

Росица Якобс представя в Пловдив книгата си „Умрях, за да живея“

В конферентната зала на НБ „Иван Вазов“, на 30-ти ноември от 17 часа, Росица Якобс разказва историята си, в романа „Умрях, за да живея“.   През 2008 година, тя претърпява автомобилна катастрофа, в която оцелява като по чудо, но изпада в дълбока кома, след което се оказва, че е парализирана от врата надолу. В своята книга „Умрях, за да..

обновено на 29.11.23 в 17:23

Великите европейци - Карл Юнг

С тази молитва в късните години на живота си самият Карл Густав Юнг се обръща към своята душа – може би най-важният персонаж не само в неговата наука, но и в неговото собствено битие и мислене едновременно. „Аз наричам външната нагласа, външният характер, персона, а вътрешната нагласа – анима, душа” – уточнява Юнг в книгата си „Психологически..

публикувано на 29.11.23 в 10:22