Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се най - рано след 2 - 3 дни да бъде пусната водата и тя няма да е годна за пиене

Бедствено положение в Стрелча заради повреден водопровод

Довеждащият водопровод на места е разрушен, тръбите са оголени, има паднали подпорни стени

| обновено на 10.06.19 в 11:26
През 2016 г. кметът Стойно Чачов разби бутилка шампанско и даде ход на реконструкцията на градския водопровод
Снимка: pzdnes.com
Бедствено положение е обявено на територията на град Стрелча. 

В заповедта на кмета Стойно Чачов като причина се посочват разрушеният градски водопровод, който е етернитов и на 72 години, и повредите във вододайна зона над града. 

Заради усложнената метеорологична обстановка съоръженията няколко пъти са заливани от водите на реката и са затлачени от тиня, чакъл, пясък и клони от дървета. Това е причина за многократното спиране на водоподаването към Стрелча. 

Запасите в резервоарите с вода също са изчерпани. На места те също са замърсени с тиня. На места има паднали подпорни стени и оголени тръби. Необходими са спешни аварийно-въстановителни дейности, за да се избегнат евентуалните вредни последици за здравето на хората. 

Бедственото положение е в сила от днес до 17 юни.

Пред Радио Пловдив кметът Стойно Чачов обясни, че заради поройните дъждове от последните дни реката е преляла в центъра на града, при Червения мост. Там се намират и шлюзовете и само заради своевременно подадени сигнали от местни жители не се е стигнало до наводняване на къщи. 

В събота е свикан Кризисен щаб, чиито членове оглеждат на място водохващането, което се намира на близо 7 километра извън Стрелча в посока Копривщица.  

Градът такъв порой не помни! Буквално тонове дървета се носеха по реката. Има паднала подпорна стена, оголен е и довеждащ водопровод, разказа пред Радио Пловдив кметът Чачов. 

Той обясни, че има опасения за запушване и замърсяване на този довеждащ водопровод. Затова в зоната на водохващането постоянно дежурят екипи на "ВиК"-Стрелча

Няма пострадали граждани или засегнато имущество, обясни още Чачов. 
По думите му, ако отново завали проливен дъжд, заради опасния терен при водохващането има опасност да се откъртят камъни и да спукат довеждащия водопровод. Тогава Стрелча ще остане задълго без вода, посочи шефът на водното дружество Филип Фингаров.

Този водопровод е правен през 1947 година. 72 години не е пипано, абсолютно нищо по него не е правено. Говорим за тръба, която е ентернит и е канцирогенна. Тя е вредна, а това ни е притеснението, подчерта кметът Стойно Чачов. 
Всички водоземни съоръжения са затлачени с пясък, чакъл, камъни и дървета. Тиня е навлязла в довеждащия водопровод и дори е достигнала до пречиствателната станция на града, съобщи пред Радио Пловдив Филип Фингаров, шеф на "ВиК"-Стрелча. 

Той посочи, че резервоарите на града са изчерпани. В момента се събира вода и когато се стигне до необходимото количество, ще бъде пусната вода, макар и негодна за пиене. 

Всичките деветима служители на "ВиК"-Стрелча работят на място при водохващането и е започнало почистване от наносите от дъжда и реката. Временно ще бъде укрепена и разрушената подпорна стена на водопровода. 

Теренът е пресечен, довеждащият водопровод е дълъг 7,2 км и при цена 300 лв на линеен метър полиетиленов водопровод може да се изчисли колко пари ще са необходими за неговата подмяна, заяви Фингаров.

Той допълни, че местното водно дружество няма нито финансовия, нито техническия ресурс за подобен ремонт. А не е само водопроводът, всички съоръжения са физически и морално остарели, каза Филип Фингаров.

Най-рано до 2 - 3 дни се очаква да бъде пусната водата в Стрелча и тя няма да е годна за пиене, подчерта шефът на "ВиК" в средногорския град. При добри метеорологични условия пускането на питейна вода ще отнеме поне 20 дни, а при дъждове - много повече. 

В прикачените звукови файлове са разговорите на Иванка Петкова със Стойно Чачов и Филип Фингаров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Деца изпълняват опасни каскади върху кран в "Прослав"

В група за забелязани случки и събития в Пловдив се разпространява информация от разтревожен гражданин, който алармира за деца, покатерили се на опасно висок строителен кран.  От публикацията и приложените снимки става ясно, че това се е случило  в запустял строеж в изоставения комплекс "Слънчогледи" в кв. Прослав.   В коментара си мъжът..

обновено на 16.04.24 в 15:07

Близо 50 000 пловдивчани вече са декларирали доходите си пред НАП

Това съобщават от приходната агенция две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април. Над 85 % от тях са го сторили електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Останалите са изпратили формулярите си по пощата или директно в офис на приходната агенция.  Данъчна декларация подават всички, получили през..

публикувано на 16.04.24 в 13:01

Пак агресия на пътя

Нов случай на самопразправа между шофьори – този път на пътя Пловдив – Асеновград на кръговото за Крумово.  41- годишен моторист е подал сигнал в полицията, че е бил принуден да спре до кръговото след като лек автомобил Фолксваген го засякъл.  Веднага след това от шофьорското място слязъл непознат младеж, нахвърлил се върху него с намерение да..

публикувано на 16.04.24 в 12:58

Общината ще купи 10 електробуса

В Пловдив беше представен пред общинското ръководство нов електробус. Цената му е в границите между 350 000 и 500 000 евро, в зависимост от оборудването. Пловдив ще кандидатства по ОП" Региони в растеж" с проект за 20 млн. лева за нови автобуси с електрическо зареждане.  Процедурата ще започне през май и през тази година тя не се очаква да бъде..

обновено на 16.04.24 в 11:33

Община Пловдив подготвя проект за телемедицина

„Около 90% от приходите общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“, каза за Радио Пловдив Лилия Недева, която бе назначена за ръководител на дирекция „Здравеопазване“  в оБщина Пловдив.   „Това е недопустимо, защото трябва да остава повече приход в лечебното заведение, за да се направят нужните инвестиции-за закупуване на..

обновено на 16.04.24 в 09:34