Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

МВР не е мислило и за миг да съобщи името на радикализирания ученик

Премиерът Бойко Борисов обяви днес, че в нито един момент  МВР не е мислело да индентифицира или разкрие по някакъв начин 16-годишния ученик от Пловдив, уличен в контакти с „Ислямска държава“. 

Той поясни обаче, че е нямало как самият случай да бъде премълчан от прокуратурата, защото влиза в съда.  „Ние можем да го скрием такъв случай, в съда не можем да го скрием. Той влиза в съда“, заяви премиерът. 

Борисов уточни, че са били разпространени снимки и видеоматериали, но само на бомбите. „А бомбите са страховити. Това са чудовищни, мръсни бомби, които взривяват и убиват много хора и са няколко пъти по – силни от тези в Сарафово.“, каза още премиерът.

Той благодари на медиите, които не са се подвели по „жълтината“ и са подпомогнали МВР като не са оповестили информация за радикализирания младеж. Благодаря много на тези, които се съобразиха с етиката и ни подкрепиха", подчерта още веднъж Борисов. 

От своя страна министърът на вътрешните работи Младен Маринов призова да се подхожда отговорно към случаи, в които млади хора имат достъп и се повлияват от такава идеология. „Говоренето и разнищването на конкретиката не води до добри резултати.“, подчерта министърът. 

Той обясни, че в цял свят върви дебат за нуждата от информираност на обществото и необходимостта от тишина по конкретни въпроси. „В такава ситуация как да се намери баланс между правата на гражданите и правомощията на службите. Много е тънка границата.“, отбеляза Младен Маринов.

Припомням, че в началото на седмицата пловдивски меди, включително и Радио Пловдив, излязоха с протестна декларация и призоваха институциите да реагират заради неправомерното и неетично оповестяване на личната информация за 16 годишния ученик.


Още от категорията

Задържаха криминално проявен и без книжка, блъснал паркирани коли

Криминално проявен опита да избяга от полицейска проверка, но вместо това блъсна с колата си 2 паркирани автомобила. От пловдивската полиция уточниха, че екшънът се е разиграл пред частен адрес днес в центъра на Пловдив. 32-годишният мъж бил задържан от служители на Четвърто РУ, които имали информация, че разпространява наркотични вещества. В опит..

публикувано на 23.01.20 в 20:23

Два дни грипна ваканция за учениците от Скутаре

Днес и утре учениците от пловдивското село Скутаре са в грипна маканция, съобщи за Радио Пловдив д-р Моника Троянчева.  Информацията за завишен брой на деца непосещаващи учебните занятия е подадена от директора на училище „Климент Охридски“.  При направената проверка от РЗИ са разпоредили грипна ваканция, като на 27  януари да се възстанови..

публикувано на 23.01.20 в 16:49

Глобиха рибар, запалил автомобилни гуми край река Марица

54-годишен пловдивчанин е заловен, докато гори отпадъци и автомобилни гуми до река Марица. Това става само ден, след като стартира съвместната акция на полицията и „Общинска охрана“ за проверки за незаконни сметища и нерегламентирано изгаряне на отпадъци.  От огъня, запален от рибаря, се запалват обаче и близките дървета край брега на реката...

публикувано на 23.01.20 в 16:46

Нова синтетична дрога плъзна на пазара

За нов вид открито наркотично вещество, което прилича на пластилин, съобщават от полицията. Служители на Районното управление в село Труд са задържали 31-годишен жител на Калековец, който бил заловен в момент на сделка.  При последвалия обиск на дома му полицаите иззели кафявозелено на цвят вещество, подобно на пластилин, със специфичен мирис...

публикувано на 23.01.20 в 16:24

Отворено писмо - 2

Скъпи слушатели и читатели! Благодарим за подкрепата! Продължаваме да настояваме за увеличаване на бюджета на Радио Пловдив и за премахване на финансовите дисбаланси в системата на БНР! След проведени срещи с и.д. генералния директор и УС на БНР екипът на Радио Пловдив получи уверение, че поставените проблеми ще бъдат разгледани и ще се направи опит..

обновено на 23.01.20 в 14:46