Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Честваме Светия Дух

| обновено на 17.06.19 в 08:19

Православната църква чества днес празника Свети Дух, който е свързан по смисъл с честването на Петдесетница и се отбелязва винаги в понеделник. Двата празника са последни от Великденския цикъл. 

На петдесетия ден от възкресението на Господ свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове. 

На този ден църквата прославя светата животворна троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които имат равно божеско достойнство. 

Според християнската вяра Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. В иконографията Свети Дух се изобразява като гълъб. 

Празникът се свързва с култа към мъртвите и според народната вяра на него душите на покойниците, "пуснати" на Великден, "се прибират". 

Жените носят на гробищата орехови листа, разстилат ги върху гробовете, та да "направят сянка" на мъртвите на оня свят. В църквата постилат на пода орехова шума, коленичат на нея и със затворени очи "виждат" близките си покойници. 

Народът нарича празника Духовден и с него започва "Русалската седмица" ("Русалската неделя", "Самодивската неделя"). "Русалийки" ("Русалии") били невидими, нечисти, вредоносни сили, на които, макар и по-рядко, се приписва способност да лекуват. 

За да се предпазят от русалиите, хората окичвали вратите и прозорците с лепка, пелин, чесън, репей, орехова шума, носели ги и в дрехите си, защото вярвали, че злите сили бягат от неприятната им миризма.


Още от категорията

Отиде си Пенка Калинкова

След тежко боледуване тази сутрин е починала Пенка Калинкова - пловдивски театровед, журналист, общественик и бивш директор на Радио Пловдив.  За това съобщи във Фейсбук профила си  нейният син Калин Петков. Той написа: "С много скръб и тъга съобщавам на всички приятели, че тази сутрин в 5,30 часа майка ми почина". Пенка Калинкова е..

обновено на 03.07.20 в 13:37

Премиера на "Там, където не сме" в Смолянския театър

Премиера на поетичен спектакъл по текстове на Георги Господинов „Там, където не сме” на Родопски драматичен театър ще се състои за първи път в България. В него са включени стихотворения и фрагменти от книгите „Черешата на един народ“, „Писма до Гаустин“, „Там, където не сме“, „Физика на тъгата“, „Времеубежище“, „Естествен роман“, „И други..

публикувано на 03.07.20 в 11:29

В "Срещите" за расизма, бунта на масите и невежеството

Тази събота с философа Тони Николов, геополитическия наблюдател проф. Боян Чуков и човека на перото Никола Милчев ще питаме какво е случващото се в Америка. Сблъсък на цивилизациите, културна революция, световна истерия, демагогия? И, най-вече, защо това плъзна и из Европа?  Ще позволим ли цели столетия от историята да бъдат изтрити? И ако ”да” какво ще..

публикувано на 03.07.20 в 09:52
Петър Краевски и Владимир Янев в Радио Пловдив

В „Алтер его“ възкресяваме мигове с доц. Владимир Янев

В „Алтер его“ имаме честта да ни гостува нашия Учител в ПУ „Паисий Хилендарски“ - доц. Владимир Янев! Той е юбиляр и вече може да приеме закачката на Христо Карастоянов, че „не му липсват първите 70 години“.  Около книгата му „Възкресени мигове“ ще завъртим разговора в студиото заедно с алтер егото на водещия (Краю Петровски), не без помощта и..

публикувано на 03.07.20 в 09:44

Операта с безплатна програма на Римския стадион през уикенда

Опера Пловдив стартира летния сезон с поредица от безплатни събития на Римския стадион този уикенд.  В петък и събота ще се прожектират на открито най-вълнуващите моменти от фестивала Opera Open, както и някои от знаковите заглавия в репертоара на Операта, запечатани в документалните филми от поредицата "На опера с БНТ 2" с автор Десислава..

публикувано на 02.07.20 в 15:54