Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Заплатите в МБАЛ "Пловдив" скачат с над 250 лв от юли

От 1 юли заплатите на персонала в областните болници ще бъдат увеличени. Това заяви във Lарна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. По думите му увеличението ще бъде различно в отделните лечебници, като по предварителни данни сумите ще са между 150 и 250 лева. В МБАЛ "Пловдив"  в момента се правят разчети за възможното повишение на заплатите. 

Директорът д-р Аргир Аргиров  увери, че очаква увеличението да е  по-високо от цитираното от здравния министър и че то ще зависи от заработеното от съответното отделение.

Процентите ще са еднакви за всички отделения, но на базата на различните суми, ще получават и различни пари. Мога да уверя само, че ще бъдат повече от тези, които цитирахте. Но има много още за уточняване по самия правилник за новите работни заплати в болниците, заяви пред Радио Пловдив доктор Аргир Аргиров.


Днес от думите на министър Ананиев стана ясно, че ръководствата и персоналът на болниците ще решават дали увеличенията ще бъдат към основните заплати или към допълнителното материално стимулиране. В областната болница в Пловдив се обсъжда вариант повишението на възнагражденията да е под формата на ДМС.


Важен акцент в методиката на МЗ за формиране на възнагражденията е да се спазва съотношението между заплатите на санитари, медицински сестри и лекари като предложението е то да бъде 1:1,7:2,2. Друго изискване е разходите за персонал да бъдат не по-малко от 50 процента от общите приходи на лечебните заведения. 


Още от категорията

Отворено писмо - 2

Скъпи слушатели и читатели! Благодарим за подкрепата! Продължаваме да настояваме за увеличаване на бюджета на Радио Пловдив и за премахване на финансовите дисбаланси в системата на БНР! След проведени срещи с и.д. генералния директор и УС на БНР екипът на Радио Пловдив получи уверение, че поставените проблеми ще бъдат разгледани и ще се направи опит..

обновено на 19.01.20 в 14:28

19 задържани при мащабна пътна проверка

19 души са задържани при мащабна полицейска проверка, която се проведе в цялата Пловдивска област тази нощ. Тя бе разпоредена от окръжния прокурор заради зачестилите пътни инциденти, резултат от шофиране в нетрезво състояние или след употреба на наркотични вещества. В хода на операцията са проверени 1436  автомобила и 1737 души. Започнати са..

публикувано на 19.01.20 в 14:25

Ремонт затваря част от западното платно на бул. "Цар Борис Трети"

Поради авариен ремонт на водопровод днес от 08:00 до 16:00 часа се затваря  за  движение  западното  платно  на  бул. „Цар Борис III Обединител”  в  участъка  от  ул. „Цанко Дюстабанов” до Сточна гара. Това съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“. Ремонтът налага се промяна в маршрутите  на автобусните  линии  с номера 1, 4,..

публикувано на 19.01.20 в 07:57

Първа жертва на свинския грип в Смолян

51-годишен мъж от село Борино е починал от свински грип в болницата в Смолян.  Мъжът е бил приет от началото на годината в интензивното отделение на смолянската болница с вирусна пневмония и поставен на изкуствена вентилация. Болният е починал в четвъртък след настъпили усложнения, потвърди директорът на многопрофилната болница за активно лечение д-р..

публикувано на 18.01.20 в 20:20

Мъж почина, след като се запали край Асеновата крепост

Сигналът за трагичния инцидент е подаден до районното полицейско управление в 7 часа и 20 минути сутринта.  Тогава пловдивчанин минавал с джипа си между селата Лясково и Яврово. Видял, че от паркиран автомобил излиза дим и  спрял  да помогне. От димящия автомобил излязъл човек, обхванат в пламъци.  Свидетелят се опитал да загаси пламтящия..

публикувано на 18.01.20 в 17:10