Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Няма опасни кучета, опасни са стопаните и липсата на контрол

Липсата на контрол причинява инцидентите с кучета, които нараняват или убиват хора, смята Явор Гечев от организацията „Четири лапи“. Той коментира лансираната от ГЕРБ идея за драстично вдигане на санкциите за собственици на кучета.

По думите му това ще е създаде поредния "мъртъв" текст в закона.

Това е едно популистко предложение, защото и сега има доста записани сериозни санкции за безотговорни собственици на домашни любимци. Проблемът е, че законът въобще не се прилага, той даже се бойкотира от тези, които трябва да следят за спазването му БАБХ и местните власти. 

Предложението не адресира реалните проблеми. Може някои мерки да се затегнат, но ако БАБХ и местната власт започнат да се вършат работата ефект ще има веднага, каза Явор Гечев.

Той акцентира и върху развъждането и търговията с животни.

Безсмислено ще е и да се забранява отглеждането на някои породи.

Кучето е продукт на своите собственици и ако една "агресивна" порода се забрани, всички налични ще отидат на улицата, което ще предизвика нови проблеми, а и винаги ще има хора, които ще искат да имат куче именно от забранения вид. Знаем, че собствениците на т.нар опасни породи ги взимат не за домашни любимци, а за да избиват комплексите си.
Още от категорията

Малките кметове предадоха на Иван Гешев сигнали за корупция

На срещата на главния прокурор Иван Гешев със Сдружението на кметовете на малките населени места в Съдебната палата присъстваха над 20 кметове. Припомняме, че тя  се проведе по настояване на кметовете. Кметът на Калофер Румен Стоянов, председател на сдружението, заяви, че срещата е заради сигнали за корупция, останали без последствия повече..

обновено на 17.02.20 в 17:39

Ревизията на приватизацията е само за морална утеха

КНСБ стана на 30 години.  Синдикалните й членове са 300 000, а най- голямото постижение за тези години е, че синдикатът заяви ясна претенция и остана незаобиколим фактор във всички предизвикателства на прехода, каза в предаването „Ден след ден“ лидерът на синдиката Пламен Димитров. В биографията на прехода той открои две реформи, които не..

публикувано на 17.02.20 в 17:09

България не е източник на неприятни изненади за ЕС

Текат финалните преговори по Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 година. В четвъртък лидерите на държавите-членки се събират на извънреден Европейски съвет по темата. Към момента преговорите между Европейския парламент и Съвета на ЕС са замразени. Парламентът отдавна свърши своята работа и прие позиция, в която настояваме да..

публикувано на 17.02.20 в 16:45

Първа заплаха за човек от екипа на пловдивския омбудсман

305 сигнала са подадени през миналата година до омбудсмана на Пловдив инж. Борислав Стаматов. Разпределени  в 17 направления 95% от казусите са решени в полза на гражданите. Най- масовите са за незаконно строителство, случаи, които не могат да се категоризират, административно обслужване и етажна собственост са най-активните, заяви инж...

публикувано на 17.02.20 в 16:20

Бюджетът на община "Родопи" е амбициозен и балансиран

27 310 000 е рамката на приходната част на бюджета в пловдивската община "Родопи". Той е амбициозен и балансиран , каза кметът Павел Михайлов. По думите му е съгласуван с всеки един кмет от всички 21 населени места в общината. Екипът на администрацията категорично отрече, че има привилегировани села за сметка на други. Двама общински..

публикувано на 17.02.20 в 12:30