Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ненормално е след 30 години още да се чудим за комунизма

Снимка: 168 Часа, архив

Скандалът за включването на тоталитарния режим в учебниците по история не е от вчера. Ненормално е 30 години след падането на Берлинската стена и унищожаването на диктатурите в Източна Европа ние да се чудим какъв е бил комунистическият режим като идеология, практика и дълбоки последствия за обществото, които тегнат над нас и днес

Това коментира пред Радио Пловдив проф. Евелина Келбечева, преподавател в Американския колеж в Благоевград и един от инициаторите на промените  учебните планове. 

Инициативата за радикална промяна на програмата по история започна още през 2014 г. с петиция, която подписахме в нашия университет. Трима президенти я подписаха, без Първанов. Тогава започна общественият дебат как младите хора трябва да учат този абсолютно непознат за тях исторически период за България, посочи проф. Келбечева.

Тази година новите учебници, като фактология и внушение, има голяма разлика в тях и в един от тях - този на "Булвест", не отговаря на критериите за съвременно отразяване на комунистическия режим. Изключително манипулативно са подбрани фактите, които представят комунизма, който е осъден със закон, като нещо добро. Това не отговаря на моралните критерии, по които тези режими са осъдени, посочи професорът.

Евелина Келбечева посочи, че в часовете по история учителят също може да се направи провокация с учениците - и в добрия, и в лошия смисъл. Вярвам в българските учители и смятам, че щом те имат в ръцете си нова, съвременна българска историография, те няма да се откажат да я преподават на своите ученици

Това не е политическа вълна, а е породено от анализа на учебника по история за 10 клас, подчерта проф. Келбечева.

Цялото интервю на Антония Попова с проф. Евелина Келбечева е в прикачения файл. 

Още от категорията

По-топъл от обичайното ще е декември в Южна България

Декември ще започне със студено време. Във вторник облачността от запад ще се разкъсва и намалява, над по-голямата част от страната до предимно слънчево. В сряда вятърът ще отслабне, в Дунавската равнина ще е от изток-североизток - до умерен, в Южна България ще стихне. Това сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология. В..

публикувано на 01.12.20 в 07:54

Хората приемат мерките срещу К-19, но са раздвоени и объркани

Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре и може би ще подействат за намаляване на страховете, обществото обаче продължава да изглежда объркано - това са някои от изводите от телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" с 800 интервюта, проведен между 27 и 29 ноември.  Нововъведените мерки срещу коронавируса в България се ползват..

публикувано на 30.11.20 в 16:39

България загуби най-много работни места в ЕС

„ През април загубихме най-много работни места в целия Европейски съюз вследствие на коронакризата. Работодателите бяха принудени да освобождават работници, тъй като не можеха да им изплащат компенсации “ – заяви в интервю за Радио Пловдив икономистът Васил Велев – председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той..

публикувано на 30.11.20 в 16:13
Смолянското село Момчиловци

В условия на пандемия туризмът в Момчиловци е под условие

Масови проверки започват в къщи за гости и в хотели преди студентския празник 8 декември, съобщи министърът на туризма Мариана Николова . Тя подчерта, че е възмутена от това, че "някои икономически субекти са решили да погазят законите на страната". Николова заплаши, че при установени нарушения при тези проверки, обектите ще бъдат затваряни до края..

публикувано на 30.11.20 в 16:07

Община Пловдив да каже цялата истина за МБАЛ "Св. Мина"

Четиримата общински съветници от "Демократична България" в Пловдив отчетоха първата година от своята работа. По този повод - разговор с общинския съветник Йордан Иванов . За отчета по повод първата година от работата на ОбС : Нашият отчет пред пловдивската общественост е съществена част от обществения договор. Обещахме прозрачност в решенията на..

публикувано на 30.11.20 в 15:40