Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Президентът прие почетния строй в авиобаза Граф Игнатиево


Президентът и върховен главнокомандващ на армията Румен Радев бе гост на открития летателен ден в авиобаза Граф Игнатиево. Той се провежда по повод три кръгли годишнини от приемане на военна техника във ВВС .Преди началото на авиационните демонстрации в небето и бойна техника праждани, президентът прие почетния строй. 

В словото си послучай празника командващият на ВВС генерал-майор Цанко Стойков подчерта, че летците са въоръжени с типичните за военния човек чувства за достойнство и граждански дълг да бъдат да бъдат стражът на родното небе. Той се обърна с благодарност към ветераните, усвоили първи високи професионални умения и предали своят експлоатационен опит на летателната техника на младите си колеги. Генерал-майор Стойков пожела спокойно и мирно небе, както и несломим дух на избралите те да бележат живота им.

Начало на демонстрационните полети даде с развят национален трибагреник МиГ  29. Минути по-късно присъстващите наблюдаваха различни мисии, сред които въздушно разузнаване, осигуряване на периметър във въздух, авиомедицинска евакуация на катапултирал пилот, маневрен въздушен бой с изтребители и др.

Летателният ден е по повод 40 години вертолет Ми 24, 30 години самолет МиГ 29 и 20 години вертолет Bell 206, които са на въоръжение във ВВС на Република България. 

В демонтрационните полети участваха пилоти от авиобазите в Крумово, Безмер, Враждебнаи Военно-въздушната учебна база "Георги Бенковски" в Долна митрополия


Още от категорията

Пловдив отбелязва 170 години от първото честване на Кирил и Методий

Пловдив отбелязва 170 години от първото честване на Деня на Светите братя Кирили и Методий. Общинският институт „Старинен Пловдив“ и учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязват днес годишнината, но не с общи инициативи заради пандемията от Ковид-19. Тържествата ще започнат с кратка танцова фолклорна програма край фонтана пред общината..

обновено на 11.05.21 в 06:40

ЕС открива свое представителство от ново поколение в Пловдив

Европейският съюз открива свое Регионално представителство "Европа директно" от ново поколение в Пловдив.  Участие в церемонията по откриването ще вземат ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов, ръководителят на Информационното бюро на Европейския парламент в България Теодор Стойчев, почетните консули..

обновено на 11.05.21 в 06:40

В Смолян ваксинират желаещи в "зелен коридор"

В Смолян днес отново ще има „зелен коридор“ за ваксиниране срещу Covid-19.  Имунизационният кабинет ще работи в сградата на Регионалната здравна инспекция от 15 до 17,30 часа.  Желаещите могат да избират ваксини на Пфайзер/Байонтех или АстраЗенека.  „Зеленият коридор“ в РЗИ-Смолян ще работи и на 14 май – петък.

публикувано на 11.05.21 в 06:39

Изтича срокът за подаване на заявления за I група на детските градини

Крайният срок за подаване на заявления за първо класиране за прием в първа група на общинските детски градини за децата, родени през 2018 г., за учебната 2021/2022 г.  изтича днес в полунощ.  Документи се подават чрез онлайн системата на Община Пловдив -  http://dz-priem.plovdiv.bg/ . Изтича и срокът за последни промени в данните по..

публикувано на 11.05.21 в 06:14

1078 са новозаразените с КОВИД-19 у нас, в Пловдивско са 116

1078 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 16 392 теста през последното денонощие. Положителни са под 7% от взетите проби, показват данните в Единния информационен портал.  В Пловдивска област новите случаи са 116, в Пазарджишка – 19, в Смолянска област – 13.  Починалите вследствие на Ковид-19 са 116, оздравелите са 3005 души.  В..

публикувано на 11.05.21 в 06:11