Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С подписка от над 400 души искат Eскендерови вън от Розино

Оглавих подписката, защото искаме мир и свобода, селото ни да е свободно, заяви Ани Караджова, председател на Инициативния комитет за изселването от Розино на една от двете враждуващи ромски фамилии – Eскендерови. 

Тя уточни, че и в момента селото се пази от жандармерия, но никой не е спокоен, защото от представителите на фамилия Ескендерови заплашват населението. Караджова  отрече да е представител на една от двете фамилии.

21-годишната Ани е образователен медиатор със средно образование. По думите й, в подписката вече има около 400 подписа, защото желанието на хората е фамилия Ескендерови да бъде изселена.

Подписката е адресирана до кмета на Розино Ангел Шаламанов, до кмета на Карлово Емил Кабаиванов, до пловдивския областен управител Здравко Димитров, до директора на ОД на МВР в Пловдив старши комисар Атанас Илков. 

По думите на Караджова, искането за изселване на цялата фамилия е напълно законно, всички настояват за това, но не всички са подписали, защото се страхуват.

Не смятам, че това е дискриминация, цялото село е против тях и хората се страхуват. Когато им кажа за подписката, те отговарят, че биха искали да я подкрепят, но ги е страх от отмъщение.

Срокът за внасяне на подписката е до 14 юли, а след това ще я внесем  в кметството и ще настояваме за справедливост, каквато иска цялото село. 

Подписката отразява съществуващ проблем, който не е от днес и не е само в Розино. Бяхме свидетели и на случилото се в Кърнаре, Слатина, Христо Даново, Баня, т.е. на местата, където има квартали и махали с ромско население, заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Той подчерта, че проблемите не са свързани само с градоустройствени проблеми, а  и  с битова престъпност, управление на автомобили без книжка, шофиране на неизправни автомобили, каруци, носене на хладно оръже – всичко, което е свързано с неспазване на законите в Република България.

 Тази подписка е само върхът на айсберга след неглижиране на проблема 25 години.С решението за едно пламнало огнище не може да се реши стар проблем, превърнал се вече в национален и системен.

Във всеки етнос, както и в ромския, има хора, които спазват законите и на които децата им учат и си плащат данъците. Те искат да живеят нормално, но това става  не само с полиция, но и с правила, за да има сигурност за тях и за децата им. Затова на повече места трябва да има разкрити полицейски участъци, по-малко цивилни в МВР и повече униформени. Бюджетът на МВР да отива за неговата основна дейност и да се освободят от дейности, които могат да ги аутсорсват.  Полицейските служители трябва всеки ден да ги виждаме на терен.

Така проблемите няма да бъдат решени, но ще има напредък в решаването на проблема. Сега, докато чакаме разкриване на полицейски участък, вече имаме одобрени приемни в Баня и в Розино.

Истинското решение ще бъде обаче да има разкрит полицейски участък за население, сред което около 3000 са роми.

Д-р Кабаиванов пое ангажимент да запознае с проблема директора на ОД на МВР в Пловдив и началника на РУП - Карлово  и след разговор при областния управител, да бъдат взети мерки за решение като резултат от внесената подписка.

 Някои институции може да не са съгласни с това, но ако държавата не ни помогне с експертен и финансов потенциал да решим проблема в рамките на 6-7 години и не затегнем дисциплината,  проблемът ще продължава да ескалира.

Общините трябва да са нетърпими към незаконното строителство, училищата – към бягствата от училище. Ако не реагираме на финалната права, ще изпуснем всички възможности за реакция и може да се стигне до гражданско неподчинение. Не ми се иска да стигаме дотам.

Като кмет аз съм избран да защитавам интереса на местната общност и ще постъпя така, както ми вменяват законът и интересите на обществото.

Интервютата - звуковите файлове!Още от категорията

Въпреки посочения излишък, бюджетът е всъщност на дефицит

“Бюджетът може да издържи без да се актуализира , то е и невъзможна актуализация, защото това става само чрез Народното събрание” това заяви в интервю за Радио Пловдив макроикономистът Георги Ганев, бивш председател на Комисията по бюджет и финанси в 45-то НС от парламентарната група на “Демократична България”.  “Тук съм съгласен с господин..

публикувано на 12.05.21 в 16:46

Ще имаме спокойно, а не истерично правителство

Задачите на служебното правителство са ясни -  честността на изборите и пандемията .  Това заяви пред Радио Пловдив социологът Андрей Рачев.  По думите му, страната ни не се намира в някаква криза, за да решават бързо някакви финансови въпроси.  За два месеца реалните задачи са изборите и пандемията.  Не ми се вярва, а и не е редно да..

публикувано на 12.05.21 в 16:43

Пловдивчани за служебния кабинет - стъпки напред и назад

Експерти, специалисти и ерудирани личности. Така пловдивчани определят министрите в назначеното от държавния глава  служебно правителство, което вече положи клетва.  Въпреки одобрението на състава му, хората са скептични към възможностите на временния кабинет за кардинална промяна извън организирането на изборите през юли и ревизията на..

публикувано на 12.05.21 в 15:02

Иван Тотев скептичен за нуждата от новия заем на Пловдив

Скептично становище за необходимостта от новия крупен заем на Пловдив от над 113  милиона лева изрази бившият кмет и вече член на висшето ръководство на ГЕРБ Иван Тотев.   Заложените с тези пари крупни инфраструктурни проекти предполагат  много тежки политически решения, предупреди предишният градоначалник с два поредни мандата. "Със сигурност..

обновено на 12.05.21 в 13:12

Ще проверим сигналите за корупция в агросектора

"С положителна нагласа приемам поста. Не гоня никакъв реваншизъм, защото няма от кого и за какво да търся реванш", заяви пред Радио Пловдив проф. Христо Бозуков, минути след като стана служебен министър на земеделието в кабинета на Стефан Янев.  Проф. Бозуков е пловдивчанин и поема за втори път поста на служебен земеделски министър. Той е бивш..

публикувано на 12.05.21 в 12:24