Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С подписка от над 400 души искат Eскендерови вън от Розино

Оглавих подписката, защото искаме мир и свобода, селото ни да е свободно, заяви Ани Караджова, председател на Инициативния комитет за изселването от Розино на една от двете враждуващи ромски фамилии – Eскендерови. 

Тя уточни, че и в момента селото се пази от жандармерия, но никой не е спокоен, защото от представителите на фамилия Ескендерови заплашват населението. Караджова  отрече да е представител на една от двете фамилии.

21-годишната Ани е образователен медиатор със средно образование. По думите й, в подписката вече има около 400 подписа, защото желанието на хората е фамилия Ескендерови да бъде изселена.

Подписката е адресирана до кмета на Розино Ангел Шаламанов, до кмета на Карлово Емил Кабаиванов, до пловдивския областен управител Здравко Димитров, до директора на ОД на МВР в Пловдив старши комисар Атанас Илков. 

По думите на Караджова, искането за изселване на цялата фамилия е напълно законно, всички настояват за това, но не всички са подписали, защото се страхуват.

Не смятам, че това е дискриминация, цялото село е против тях и хората се страхуват. Когато им кажа за подписката, те отговарят, че биха искали да я подкрепят, но ги е страх от отмъщение.

Срокът за внасяне на подписката е до 14 юли, а след това ще я внесем  в кметството и ще настояваме за справедливост, каквато иска цялото село. 

Подписката отразява съществуващ проблем, който не е от днес и не е само в Розино. Бяхме свидетели и на случилото се в Кърнаре, Слатина, Христо Даново, Баня, т.е. на местата, където има квартали и махали с ромско население, заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Той подчерта, че проблемите не са свързани само с градоустройствени проблеми, а  и  с битова престъпност, управление на автомобили без книжка, шофиране на неизправни автомобили, каруци, носене на хладно оръже – всичко, което е свързано с неспазване на законите в Република България.

 Тази подписка е само върхът на айсберга след неглижиране на проблема 25 години.С решението за едно пламнало огнище не може да се реши стар проблем, превърнал се вече в национален и системен.

Във всеки етнос, както и в ромския, има хора, които спазват законите и на които децата им учат и си плащат данъците. Те искат да живеят нормално, но това става  не само с полиция, но и с правила, за да има сигурност за тях и за децата им. Затова на повече места трябва да има разкрити полицейски участъци, по-малко цивилни в МВР и повече униформени. Бюджетът на МВР да отива за неговата основна дейност и да се освободят от дейности, които могат да ги аутсорсват.  Полицейските служители трябва всеки ден да ги виждаме на терен.

Така проблемите няма да бъдат решени, но ще има напредък в решаването на проблема. Сега, докато чакаме разкриване на полицейски участък, вече имаме одобрени приемни в Баня и в Розино.

Истинското решение ще бъде обаче да има разкрит полицейски участък за население, сред което около 3000 са роми.

Д-р Кабаиванов пое ангажимент да запознае с проблема директора на ОД на МВР в Пловдив и началника на РУП - Карлово  и след разговор при областния управител, да бъдат взети мерки за решение като резултат от внесената подписка.

 Някои институции може да не са съгласни с това, но ако държавата не ни помогне с експертен и финансов потенциал да решим проблема в рамките на 6-7 години и не затегнем дисциплината,  проблемът ще продължава да ескалира.

Общините трябва да са нетърпими към незаконното строителство, училищата – към бягствата от училище. Ако не реагираме на финалната права, ще изпуснем всички възможности за реакция и може да се стигне до гражданско неподчинение. Не ми се иска да стигаме дотам.

Като кмет аз съм избран да защитавам интереса на местната общност и ще постъпя така, както ми вменяват законът и интересите на обществото.

Интервютата - звуковите файлове!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42