Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Обявиха победителите в конкурса "Вазовата България"

Приключи V Национален ученически конкурс "Вазовата България" за 2019-та година. Това съобщиха от къща музей „Иван Вазов” – гр. Сопот и обявиха победителите в отделните категории. Първо място за рецитация получи Йоана Станева, ученичка от 6 клас на МГ „Акад. К. Попов“,  Пловдив. Първо място за разказ получи Ангелена Ганчозова - 11 клас, ПГХТТ, гр. Пловдив. 

Втора награда за презентация е присъдена на ученика Стефан Стоянов Коков от 7 клас на ОУ "Христо Смирненски" – село Строево, община Марица. Ръководител на ученика е Ивелина Гачева - преподавател по български език и литература и по история и цивилизации в училището, уточниха от РУО-Пловдив.

Награда за първо място в раздел "драматизация" получават участници от 8 и 10 клас на СУ "Александър Иванов - Чапай", гр. Белово с "Тлъка в Алтъново" по мотиви на Иван Вазов.

Официалното връчване на наградите е на 9 юли 2019г. в експозиционната зала на къща музей "Иван Вазов". Тогава ще  се честват 169 години от рождението на Патриарха на българската литература.


Още от категорията

Джаз и изложба на художници от Розовец в галерия „Arsenal of art“

Тази вечер почитателите на джаз и блус изпълнения на живо, могат да се насладят на любимата си музика. „Това се случва всяка сряда“, каза за Радио Пловдив галеристът Ангел Гешев. Той разказа за изложбата на художниците от село Розовец, която го изненадва с големия интереса от страна на посетители и медии. Посвещава я на майка си, и своя род от..

публикувано на 12.08.20 в 13:01

Великите европейци - Марк Шагал

Днес ще разберем как Моше Сегал и Берта Розенфелд летят над Витебск. Загадъчно ли е? Ето уточнения.  Летят, защото са нарисувани и могат много повече магически неща да правят от нас, живите. Витебск е град в Беларус, преди - в Руската империя, още по-преди – в Жечпосполита, дуалистичната полско-литовска държава. Берта или Бела е красива..

публикувано на 12.08.20 в 10:46

Смолян се сбогува с народната певица Христина Лютова

Родопчани се сбогуваха с обичаната родопска народна певица Христина Лютова. Пред сградата на театъра я изпратиха с аплодисменти в последния й път към местността „Кайнада“ над Смолян. Лютова почина на 12 май т.г., 12 дни преди да навърши 80 години, но поради пандемията поклонението е 3 месеца след нейната смърт, каза дъщеря ѝ Марияна Павлова...

публикувано на 12.08.20 в 08:39

Традиции и бъдеще в България

Семейни традиции и уроци по живот! Така можем накратко да опишем историята на днешния събеседник Митко Кацев – инжинер по компютърни науки, със специалност киберсигурност и четвърто поколение пчелар.Една колкото романтична история, толкова и перспективна от гледна точка на професионално развитие със смисъл! Главните герои в нея са Митко и..

обновено на 11.08.20 в 14:45

8-годишният Борис Дюлгеров с ново световно признание

8-годишният пианист Борис Дюлгеров от Школата по пиано при Народно читалище "Цар Борис ІІІ и царица Йоанна 1931 г." с преподавател Росица Грозданова триумфира на два международни музикални конкурса - в Залцбург, Австрия и Ню Йорк, САЩ. Борис спечели в конкурса "GOLDEN CLASSICAL MUSIC AWARDS" в Ню Йорк първа награда в категория пиано до 8 годишна..

публикувано на 10.08.20 в 13:57