Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският Парламент да е с ново лице

3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато в дневния ред на Европа в момента са преговорите по избора на лидерските постове в Европейската Комисия, Парламент и Съвет, гражданите подреждат в свой порядък проблемите, които очакват да бъдат решени от депутатите, за които са гласували. В предаването "Ден след ден" срещата е с двама души, които развиват бизнес.

Той управлява голяма фирма. Тя се е сам шеф и сам изпълнител. Сферите им на дейност нямат нищо общо – неговата е свързана с транспорта. Нейната – с естетиката. Общото между двамата е, че от години са излязли от България и развиват бизнеса си в Барселона. Ненчо Алексиев е спрял на пауза работния си график за няколко часа, за се срещнем в центъра на града и да говорим за предизвикателствата пред Европа след последните избори за Eвропейски Парламент и може ли гражданската активност да ги реши.

Ако говорим за Европейски Парламент, за състоянието на Европа, то е очевдино, че досегашният ЕП не направи това, което трябваше да направи. Беше много добра идеята, тръгнаха нещата добре, но корупцията, борбата за власт и влияние, националните интереси на по-големите държави да се наложат над по-малките, доведе до доста неефективна и неправилна политика на ЕС. Това приключи с приключването на този мандат. Дано новите депутатите да си вземат поука и да работят с по-голямо съзнание. 

Ненчо Алексиев смята, че ако няма ново лице ЕП, няма да го има. Вижте какво сатва с Англия, страна, която си тръгва, защото губи смисъла да стои в този ЕС, кйто иска само пари и не допринася за никакво обединение и благосъстояние. 

Той припомня неуспешното развитие по Пакета Мобилност. И пита дали някой е потърсил отговорност на депутатите, заради които той е останал "несвършена работа", по думите му.  Ако новите депутати сервилничат на големите държави и политици, а не гледат интересите на сосбствеата си държава, ще приключим. И това ще е пагубно за държавата, обяснява

Според него националистически настроените партии могат да изиграят положителна роля ЕС "да се изчисти от всичката кал, която има в него и реално да тръгне да си върши работата, да създава закони, които ни обединяват, а не ни разединяват." Трябва да сме оптимисти, казва още

Оптимизмът е в основата на името на другата българка, с която се срещам в сърцето на Барселона. На метри от Саграда Фамилия Любимка Мъдрова дели общо студио за естетика с друг българин. А въпреки че живее и развива бизнеса си тук, бившата медицинска работничка в Пирогов не губи интереса си към  България и процесите в нея.

Аз обожавам страната си. Трябва да кажеш "аз съм българин" първо. И после гражданин на ЕС. Ако някой ме попита, никога не бих си подала документите за испанско гражданство, може би защото сега вече няма нужда. 

Любимка е категорична, че хората могат да влияят на политиците с вота си. Но се пита защо се променят, когато бъдат избрани. Ако тези хора, които ние ги наричаме политици и те ни служат, имат някаква колаборация с нас… Но тези хора се променят страшно много, не зная защо. Толкова ли е сладко това материалното? То е временно! Но всички казват, че това е отмряло и е глупаво. 

Любимка е гласувала на европейските избори заедно със свекър й, който е на 90 години. Смята, че е предизвикателство да се изравнят административните процедури навсякъде и това, което тук е постигнала с проектите си, да може да го прави по същия път, в Белгия например.

Интеграцията и за двамата отдавна е приключила. Те отдавна имат самочувствието на европейци - такова, каквото смятат, че трябва да имат всички българи, за да отстояват интересите си.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46