Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Преговорите в ЕС разкриха грозна политическа арматура

Изборът кой да заеме най- важните постове беше плод на спазаряване, което никак не е вдъхновящо, коментира политологът Първан Сименов.

Беше хубав момент да видим и как работят западните медии, в които циркулираше непотвърдена информация. 

Ние често наивно си посипваме главата с пепел, но тези дни показаха как европейската политика е пазарлък, а авторитетни издания си позволиха да спрекулират без доказателства.

Играе се с блъфове и шантажи и очевдино по- важни в разпределянето на постовете са квотите на политическите семейства и това от коя част на Европа са представителите.

Донякъде е лошо, че  на високите позиции няма представител на Източна Европа, отбеляза политологът.

Хубаво е, че  България вече произвежда имена, които се завъртат на голямата сцена, отбеляза Първан Симеонов по отношение на възможностите, които се завъртяха за Кристалина Георгиева и Сергей Станишев. Пазареното изглежда грозновато, изглежда като хаос, но от друга страна - кога по- рано сме си говорили за такива позиции?!

Факт е, че и балансьорската роля, която страната има, дава плодове. 

Ние можем да говорим и с европейския Юг и с европейския Изток и сме сравнително близки до Запада. Не е добре, че ние все още не можем да оберем тези плодове. 

Това е политиката. Ако има нещо хубаво - то е че сме вътре, лошото е, че се вижда арматурата.

В обобщение Първан Симеонов коментира, че според него пътят  Европа да съществува успешно е не да прави санитарен кордон, а да консолидира. 

Ние доста често говорим за национализма на малките, но сега имаме основание на обсъдим и егоизма на големите. Европейската интеграция не може да е заложник на няколко големи държави, а проект на своите граждани.


БНР подкасти:

Още от категорията

Най-опасни са коалициите, родени от икономически интереси

Партиите, които в момента са на политическия небосклон, са партии без лична идеология – те се самоопределят като десни и леви, като фили към една или друга държава, но нямат идеология, заяви в интервю за предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив общинският съветник от "Алтернатива за Пловдив" и директор на ЕГ Пловдив Николай Радев, който шест..

публикувано на 27.09.23 в 16:53

Правителството трябваше да реши за ракетите С-300

"Механизмът за поддържане на ракетните комплекси С-300 бе свъзан с участието на руски фирми, което на практика вече е невъзможно". По думите на военния експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов това е валидно и за други оръжейни системи в страната и трябва да се мисли как да бъде намален риска от използването им. Днес Народното..

публикувано на 27.09.23 в 16:49

Видеа помагат на глухите да опознаят културните паметници

Проектът "Мост на толерантността" представя значими културни паметници в България чрез видео-жестов превод за глухи хора. Целта му е пълната интеграция на тежкочуващите в обществото. Той е реализиран от председателя на фондация "Развитие и интеграция" Силвана Павлова и жестовия преводач Росица Караджова - първият глух лектор у нас.    На..

публикувано на 27.09.23 в 11:21
Даниел Парушев

Студенти настояват за ремонт на общежитие в Пловдив

Представители на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) ще се срещнат с кмета на Пловдив Здравко Димитров и председателя на Общинския съвет Александър Държиков. На срещата те ще търсят необходимите решения за предоставяне на сградата на студентското общежитие "Димитър Благоев", което се намира в Пловдив, на бул. "България" 121 и..

публикувано на 27.09.23 в 10:25

Ремонтите в Пловдив върнаха летния график на 15 линии

15 от общо 29 автобусни линии на градския транспорт в Пловдив ще се движат по лятно разписание,  съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Причина са продължаващите строително-монтажни работи по бул. „Александър Стамболийски”, бул. „Дунав”, бул. „Васил Априлов”, ул. „Брезовско шосе”, ул. „Даме Груев”, бул...

публикувано на 26.09.23 в 10:02