Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Водихме добри преговори с WV, но не преодоляхме Катар

Анализ по новината от деня и годишнината от подписването на Конституцията

Работата, която беше свършена от всички, за привличане на инвестицията на "Фолксваген" в България беше много добра и по всички правила на играта. Това каза икономическият анализатор Красен Станчев по повод информациите, че автомобилният гигант е предпочел Турция пред България за изграждане на новия завод.

Разговорите се водиха без политически изстъпления, за разлика от някои от конкурентите за инвестцията.

Станчев коментира влиянието на катарските акционери в компанията, които са с най - голям миноритарен със 17% от акциите. Ако е вярно, че то е полияле избора, то България няма как да го преодолее, защото това са отношения между собствениците.

България трябва да подобрява така бизнес средата си, че всеки който иска да вложи тук пари - да може да го направи.

В интервю за предаването "Ден след ден" икономистът припомни част от несъвършенствата на българската Конституция, приета на този ден преди 28 години. Към онзи момент Станчев е депутат вав Великото народно събрание и подписва с особено мнение, а в последствие има 48 неуспешни опита за промяна на текстове в основния закон.

Днес той припомни вредното действие на чл.11, който  забранява етническите партии. Този текст никога не е осъществен, а сега има и етнически партии на мнозинството, които мрязят другата етническа партия, но обичат Русия.

Основен проблем създва е чл.18 на Конституцията, свръзан с концесиите и изключителните права на държавата, в смисъл на собственост. Това има негативни последици, които сега се виждан по Черноморието. 

Много характерен пробем е чл. 22  - за забраната за продажба на земеделска земя на чуждестранни лица. Вследствие на това след връщането на земеделските земи, собствениците им ги превърнаха капитал, промениха статута им и на така продадените терени започна строителство.

Проблемни са текстовете, които определят правосъдната система и в частност фигурата на главния прокурор. 

Обикновено прокурата е част от изпълнителната власт, при нас е обратното.  

Няма човек, на важна изборан длъжност,  който да не заплашен от зависимост от прокуратурата.  Главнтият прокурор се правръща политически играч, защото има много много по- дълъг мандат и не подлежи на контрол. 


Още от категорията

Всички политици искат част от баницата, а баница няма

Надявах се, че българските политици да се обединят в такава ситуация, но това не се случи, така политологът Татяна Буруджиева започна своя коментар за   последните политически страсти и популизма, избуяли в условията на извънредно положение, изразени в дебата за депутатските заплати и критиката на президента. В политиката има такива..

обновено на 07.04.20 в 16:02

В разпространението на Ковид-19 в Пловдив няма ескалация

31 са случаите на Ковид - 19 в Пловдив. Това съобщи тази сутрин директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева .  Тя каза в интервю за Радио Пловдив, че има един екстубиран пациент, което е успех на този етап от неговото лечение. Д-р Танчева поздрави колегите си с днешния професионален празник и специално пожела здраве за медиците от болниците: "Свети..

обновено на 07.04.20 в 11:31
Д-р Иван Маджаров

Повече от 85% заплащане за болниците сега е рекет

В условията на  извънредното положение продължаваме да информираме за: нови инициативи, промени в ход и празник насред пандемия. С д-р Иван Маджаров, председател на БЛС ще коментираме в деня на работещите в здравеопазването: как болниците ще се справят с 85% от очакваните средства. Тази мярка идва след свитата дейност на лечебниците заради..

обновено на 07.04.20 в 10:37

Важно е да се удължи времето за диалог по програмата "Инвитро"

По правилата на общинския съвет продължава общественото обсъждане на правилника за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. За някои от спорните моменти, по които тече нова петиция на активни граждани говорим с д-р Иван Црънчев , общински съветник от ВМРО и член на комисията по професионална етика на БЛС-Пловдив. Д-р Црънчев..

публикувано на 07.04.20 в 10:00

Шием маски и помагаме на героите на деня

В програма "Точно днес" разговор с  Елица Георгиева , управител на малко немско предприятие у нас, която разказва за решението да помогнат в кризата с COVID-19. Тя споделя опит как от фирма, която прави ветеринарни протези, те пренастроиха мощностите си - да шият маски. Елица Георгиева каза, че според нея "доброто също е заразно" и започна..

публикувано на 07.04.20 в 09:55