Чумата по свинете може да стигне до Пазарджик, Смолян "бие" тревога

| обновено на 17.07.19 в 14:41
Снимка: Уикипедия

Да бъде извършена инвентаризация на животните, отглеждания в „задния двор“ на личните стопанства  в малките населени в област Пазарджик реши на извънредно заседание  Епизоотичната комисия във връзка с мерките за предотвратяване на заразата от африканска чума по свинете. 

За това са информирани  кметовете по места, които трябва да съобщят резултатите до 23 юли в Областна администрация. Според д-р Петко Митев, директор на ОДБХ – Пазарджик рискът от разпространение на заразата се крие в частните стопанства и нерегламентираните пазари за животни и затова контролът там ще бъде завишен. 

Той обясни, че  в Пазарджишко са известни два такива пазара за незаконна продажба на месо и прасета – в кваратал „Изток“ и в село Черногорово, но там периодично се правят проверки и се издават актове.  

Редовно се следят и свинефермите в региона, които са общо 5 и са предимно в общините Пазарджик и Пещера, но там се спазват всички изисквания за отглеждане на животни и няма опасност от разпространение на заразата. 

Част от решенията на комисията  включват завишен контрол и съдействие от страна на органите на реда, контрол на трафика на МПС и туристи от други области, особено такива с установени огнища както и  обучение на ловните дружинки, предвид предстоящия ловен сезон.

До момента на територията на област Смолян няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете, но са предприети превантивни мерки  за да не бъде допуснато разпространение на  заболяването. Това каза за Радио Пловдив областния управител на Недялко Славов. 

С негова заповед се забранява внасянето на територията на областа, на свинско месо за  лична консумация, на суровини и храни, съдържащи в състава си свинско месо от държави, в които има установени огнища на Африканска чума по свинете. 

Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян, Областна дирекция на МВР –Смолян, Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Смолян и Митническо бюро – Смолян към Териториална дирекция Тракийска, в рамките на своята компетентност, ще извършват проверка на транспортните средства и личния багаж на пътниците, влизащи на територията на областта. 

Той допълни, че контрола  ще е особено стриктен по време на провеждането на Събора за народното творчество и животновъдство „Рожен – 2019г“. Организаторите трябва  да се съобразят с въведените мерки за предотвратяване възникване на заболяването, а след приключването на събора да се извърши почистване на целия район от отпадъци и транспортирането и обезвреждането им, с цел да се предотврати риска от проникване на причинителя на болестта чрез свинско месо и продукти от свинско месо с личния багаж на участниците и гостите и хранителните отпадъци. 

Ще се извършват стриктни проверки на транспортните средства превозващи дивеч, живи животни, птици и фуражи, допълни Славов. По думите му Областна дирекция по безопасност на храните ще организира извършването на дезинфекция на влизащите в областта транспортни средства от ГКПП – Златоград. Още от категорията

Рекорден брой посетители в Епископската базилика на 6-ти май

900 души посетиха Епископската базилика на Филипопол в празничиня 6-ти май, съобщиха от администрацията на "Старинен Пловдив".  От рекордния брой посетители 500 души са били учащи и пенсионери, които имат право на безплатен достъп всеки първи четвъртък на месеца.  Най- новият музей на Пловдив продължава да работи без почивен ден от 9 до 18 часа.

публикувано на 07.05.21 в 13:53

Цяла нощ издирват изгубени в Родопите трима пловдивчани

Граничните власти са открили тримата загубили се пловдивчани в планината в района на Рудозем, близо до браздата ни с Гърция. Туристите са в добро здравословно състояние – съобщават от Областната директиция на полицията в Смолян. На 6 май трима 24-годишни пловдивчани уведомили гранични полицаи при пункта в Рудозем, че ще се разходят в..

публикувано на 07.05.21 в 12:33
Уеб сайтът на НАП предлага различни електронни услуги, които спестяват време

50 хиляди пловдивчани подадоха данъчни декларации

Близо 50 000 са подадените от пловдивчани данъчни декларации за доходи, получини през 2020 г., отчитат от Териториалната дирекция на НАП. Близо 85 % са подадени по интернет. Припомням, че крайният срок за деклариране и плащане на задълженията бе 5 май.  От началото на годината до момента, чрез електронната система за плащане (т.нар. виртуален..

публикувано на 07.05.21 в 11:13

Почистват Паметника на трите поколения в Перущица

Днес следобед община Перущица организира почистване на Паметника на трите поколения и района около него. Доброволческата инициатива е по повод отбелязването на 145-та годишнина от Априлската епопея.  На всички доброволци ще бъдат осигурени чували и ръкавици, уточни кметът на общината Мария Витанова-Вълканова.

публикувано на 07.05.21 в 06:48

Намаляват новите случаи на коронавирус, в Пловдив са 47

545 души са новозаразените с коронавирус за изминалото денонощие при 5 733 направени теста, показват последните данни на Единния информационен портал към полунощ.   Това е три пъти по-малко от предишното денонощие, но обичайно в почивните дни се отчитат по-малко заразени.  В oбласт Пловдив новите случаи са  47. В Пазарджик положителните..

публикувано на 07.05.21 в 06:39

Свързани новини

Африканската чума по свинете дойде и във Враца

Болестта е засегнала ловно стопанство край града. По информация на собственика на дружеството, п робите на две от отглежданите диви прасета, са потвърдили наличието на заразата .  Той разказа, че лично е занесъл пробите и е получил положителен отговор. Заразените животни са убити в събота. Едното от тях е било отвън оградата, а другото – вътре в..

публикувано на 17.07.19 в 11:47

Областни администрации набелязват мерки за борба с африканската чума по свинете

    Органите на МВР и ДАИ ще осъществяват постоянен контрол за нерегламентирано транспортиране на домашни прасета на територията на област Перник, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Мярката е предприета заради регистрираните в страната случаи на африканска чума по свинете. С цел недопускане на заразата в региона, на заседание на..

публикувано на 16.07.19 в 18:37