Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първата група 12 български пилоти и 65 души технически състав ще се обучават в САЩ за работа с новите изтребители Ф-16, блок 70

Днес е един хубав ден за българските ВВС!

Получаваме толкова, колкото си плащаме, обясни бившият началник на отбраната на България

Това е един дългоочакван процес. От 15 години чакаме във ВВС появата на нов самолет и най-сетне е на път този модернизационен проект да се реализира.

Това е един хубав ден за българските ВВС и за българската армия и като цяло един ден, в който правим решителна крачка по подобряване сигурността, отбраната и суверенитета на нашата страна.

Това заяви пред Радио Пловдив ген. Симеон Симеонов, депутат от ДПС, бивш началник на отбраната и бивш командващ ВВС на България.

Той аргументира подкрепата, дадена от ДПС в парламента за сделката за новите изтребители, с ориентацията на Движението към НАТО и Европейския съюз. Генералът подчерта, че още от зараждането си ДПС е приело като кауза евроатлантическата ориентация и на практика тази сделка е приближаване към стандартите на страните-членки на НАТО. 

За да бъдем напълно съвместими с нашите колеги от НАТО, трябва да има техника с необходимите качества и свойства. Най - вече апаратурата за опознаване да може да се работи без никакви проблеми, коментира Симеонов.

Що се отнася до цената на сделката за България, депутатът от ДПС посочи, че като завърши процесът ще излезе наяве. 

Всичко е калкулирано на базата на това, което е заявено до този момент.

Бившият командващ ВВС на България смята за хубаво това, че новият самолет F 16 е с най - модерна авионика и апаратура и за момента може да използва всички модерни оръжейни системи, в бъдеще също може да избира подобни оръжейни системи, които се появят като техническо развитие.

Получаваме толкова, колкото си плащаме, категоричен е о.р. генералът.

По думите му, в процеса на експлоатация ще има допълнителни покупки като резервни части. Впоследствие ще бъдат купувани и нови ракети.

Консумативите са част от поддържането на тази авиационна техника, подчерта Симеонов.

Той обясни, че определени дейности по поддръжката на новите самолети ще се извършват в България, но това зависи от договорите и най - вече от възможностите на нашата индустрия. Всичко опира до подготовка на хората, до наличната апаратура, необходима за работата, инспекциите и проверките по техниката, смята Симеонов. 

Първата група български пилоти за новите изтребители Ф-16, блок 70 ще се обучават в САЩ. Това са 12 пилоти и 65 души технически съставТе ще предадат своя опит на останалите колеги у нас, заяви генералът от резерва. 

Според него до получаването на осемте нови изтребителя през 2023 година има достатъчно време страната ни да се подготви както с кадри, така и с инфраструктура. 

В общи линии инфраструктурата е готова, тъй като от 2005-та до сега у нас се провеждаха изключително много учения - международни и най - вече двустранни с пилоти на САЩ, които са експлоатирали както Ф-15, така и Ф-16, заяви ген. Симеонов. 

Нещата от живота не са толкова сложни, важното е да се намери правилният път и подход, за да бъдат решени проблемните въпроси, които възникват в процеса на подготовката за приемането на тази техника и при нейното усвояване, каза още депутатът. 

Цялото интервю на Иванка Петкова с ген. Симеон Симеонов е в звуковия файл.

Фактите:

Парламентът окончателно ратифицира сделката за закупуването на 8 изтребителя Ф-16, блок 70 за бойната ни авиация. В подкрепа на четирите договора гласуваха от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими. БСП, НФСБ, Атака и Воля гласуваха против. 

По време на разискванията през деня, БСП и "Воля" на няколко пъти поискаха отлагане на дебатите  по проектите, първо със 6 месеца, а след това с три. 
Това обаче бе отхвърлено. Не бе подкрепена и идеята на "Атака" депутатите да гласуват явно и поименно. 

По - рано правителството одобри парите за новите самолети. Дължимата сума възлиза на 1 милиард и 256 милиона долара. Очаква се България да придобие 6 едноместни и 2 двуместни изтребителя до 2023 година.


Още от категорията

ТИЗ предлага лек за "икономическата" карантина

„Адекватни са мерките на държавата за бизнеса в условията на извънредното положение“ – заяви в интервю за Радио Пловдив основателят на „Тракия Икономическа зона“ Пламен Панчев. Според него сега е най-важното да се подобри логистиката, за да могат предприятията да получават суровини и материали, тъй като те поръчки си имат. „Трябва да..

публикувано на 27.03.20 в 16:28

Мярката 60/40 трябва спешно да се приложи

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава днес онлайн по повод изплащането на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение.   Предложенията на синдикатите за справянето с извънредната ситуация коментира директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев...

публикувано на 27.03.20 в 15:15

Дезинфекцираха Столипиново и Шекера заради коронавируса

Продължава чистенето на ромските квартали в Пловдив. До тази сутрин оттам са събрани и извозени 223 тона отпадъци. Тази сутрин извънредна дезинфекция е направена по девет улици в „Столипиново” и пет в „Шекер махала.  Дезинфекцията ще продължи и в предстоящите два почивни дни.  Предстои и да се сформират екипи, които с пръскачки да..

публикувано на 27.03.20 в 12:23

Кабинет в Транспортна болница консултира за COVID -19

В Транспортна болница Пловдив от полунощ заработи поредният консултативен медицински кабинет за пациенти със съмнение за коронавирус. Така филтрите за лица със сиптоми на COVID-19 под тепетата се увеличиха с още един.  Междувременно чрез доброволческата кампания "ЗаДоброто", свързана с кризата от коронавируса, към Транспортна болница бяха..

обновено на 27.03.20 в 09:43

Нужни са още мерки срещу кризата, сега рискът е за хората

На българската икономика са необходими антикризисни мерки с непосредствен ефект. От предприетите вчера от Правителството  нито една не е за безвъзмездно подпомагане на българските граждани. Това заяви икономистът и финансист Румен Гълъбинов Той посочи, че в Гърция например се дават по 800 евро на човек, който не може да работи в карантинен..

публикувано на 26.03.20 в 16:06