Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пари за изтребителите ще бъдат взети от бюджетния излишък

Светозар Гледачев
Снимка: https://arhiv.marica.bg


2 милиарда лева допълнителни разходи за плащането на изтребителите Ф-16 не са кой знае какво на фона на държавния бюджет на България и на брутния вътрешен продукт,  каза финансовият анализатор Светозар Гледачев за решението на парламента да одобри сделката.

Средства ще бъдат взети от бюджетния излишък, който се формира вече почти всяка година. Това пък става, защото се пести от капиталови разходи, добави Гледачев.

Хората изобщо не трябва да се притесняват за нищо относно паричната политика по простата причина, че за АЕЦ "Белене" дотук са дадени 3 милиарда лева. Нито има АЕЦ "Белене", нито има изгледи да има АЕЦ "Белене", нито пък ще има. Така че 2 милиарда не са голяма сума за българската икономика, отбеляза иронично Гледачев.

Парите, по думите му, могат да бъдат платени еднократно, без това да предизвика сътресения за бюджета, тъй като нивото на държавния дълг е ниско. 

Вероятно целта на правителството е да не се стига до прегласуване на държавния бюджет в пленарна зала и затова средствата ще бъдат взети от преизпълнението в приходната част, коментира финансистът. По думите му има и резерви за увеличение на приходите, ако се увеличи събираемостта на акцизите. 

Неслучайно вторият по големина алкохолен бос е в затвора. За него неофициално се знаеше, че от 20 години продава продукция без или пък с фалшиви бандероли и просто сега му дойде времето, каза още Светозар Гледачев

Още от категорията

КНСБ с горещ телефон и имейл за трудово-правни консултации

КНСБ - Пловдив открива горещ телефон 0882 355 172 от 9 до 18ч.  за въпроси, свързани с трудово-правни отношения в условията на кризата, предизвикана от пандемията на коронавируса. От конфедерацията на синдиката дадоха  и имейл.  Според проучване на КНСБ над 38 000 служители са засегнати до този  момент от започналата криза заради пандемията...

публикувано на 03.04.20 в 17:10

Да мислим за собствени ресурси, за да може ЕС да е по-подготвен

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви мобилизирането на рекордните 2,77 трилиона евро за пандемията от коронавирус.  В предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив евродепутатът от ЕНП (ГЕРБ) Андрей Ковачев коментира мащабната цифра така: Това не са пари от марсианци, кацнали в Брюксел. Това сме ние всички – това са средствата на..

публикувано на 03.04.20 в 17:08

"Столипиново" се чисти всеки ден, но и се замърсява

Мерките, които  ОП „Чистота“ предприема за поддържане на хигиената в „Столипиново“, включва поставянето на допълнителни контейнери за строителен отпадък, които да могат да бъдат ползвани като контейнери за отпадъци за битови нужди. В тези квартали населението има малко по-особена култура, но въпреки всичко хората продължават да изхвърлят отпадъци..

публикувано на 03.04.20 в 16:29

Дори президентът да говори опозиционно, то няма чуваемост

С политолога Анастас Стефанов от Изследователски център „Тренд“ коментираме евентуалното удължаване на извънредното положение от НС и разменените реплики между президента и премиера по този повод днес. Стефанов каза, че ситуацията е тревожна и конфликтът между двамата не е нов. Това говорене  е продължение на линията, която вече е зададена, не..

публикувано на 03.04.20 в 15:19

Да променим програмата "Инвитро" за още живот!

145 хиляди двойки в България се сблъскват с репродуктивни проблеми. До 8 април е срокът, в който се приемат предложения за корекции на общинската програма "Инвитро" в Пловдив.  За 2020 година от бюджета са определени 100 000 лева. Тече общественото обсъждане, предимно онлайн. Новата идея е да има промяна в сумата, която се отпуска на семействата...

публикувано на 03.04.20 в 09:03