Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Летен университет на ЮНЕСКО събира еколози в Карлово

Днес в Карлово беше даден старт на Летния университет на ЮНЕСКО, на чиято сесия  ще бъдат представени  целите на програмата „Човекът и биосферата“, размерът и структурата на световната мрежа на биосферните паркове, както и основни проекти на програмата на ЮНЕСКО. Форумът е организиран от фондация "Биоразнообразие". 

Летният университет на ЮНЕСКО е международна инициатива на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHE, стартирала преди четири години, за да привлича и обучава млади специалисти от цял свят по темите, свързани с развитието на биосферните паркове. Тази година за първи път България ще бъде домакин, като обучението ще се провежда в южната и северната страна на биосферен парк "Централен Балкан“.

Инициативата се провежда с подкрепата на: Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHE, Министерство на околната среда и водите, Националния Комитет по програмата „Човекът и Биосферата“, МИО Гърция, Дирекция на Национален парк „Централен Балкан“, община Карлово, община Троян, Националната комисия за България на ЮНЕСКО, местни био-ферми, винарни и хотели, които ще бъдат домакини и спонсори на събитието.

Летният университет на ЮНЕСКО събира над 30 млади експерти, докторанти и представители на местни общности, в близост до биосферни паркове от три континента, избрани сред 125 кандидатури от цял свят. 

Участниците от Австрия, България, Гърция, Египет, Испания, Италия, Йордания, Кипър, Мексико, Северна Македония, Сърбия, Тунис, Украйна, Франция и Чили ще обсъждат бъдещето на биосферните паркове в България и по света с помощта на български и международни лектори от Гърция, Италия и Испания. 

След приключване на обучението си младите специалисти ще подготвят препоръки за по-успешното популяризиране на биосферен парк „Централен Балкан“ и предложения за бъдещи проекти и инициативи както на местно, така и на международно ниво.

Целта на Летния университет на ЮНЕСКО е да привлече внимание върху програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“ и да постави акцент върху биосферните паркове и възможностите, които те предоставят. 

Показвайки успешни примери от Италия, Гърция и Франция, летният университет цели да демонстрира по какъв начин може да се използва марката на биосферните паркове, за да се популяризира и развива успешен бизнес, използвайки устойчиво природните дадености и запазвайки фокуса върху опазването на околната среда. 

Форумът е отлична възможност за България да се популяризира района на Централен Балкан и дава възможност на заинтересованите страни да се запознаят с перспективите, които се откриват пред тях, живеейки и работейки в биосферен парк по програмата на ЮНЕСКО.


Още от категорията

В събота стартират първите тестови лаборатории в Пловдив

Здравният министър Кирил Ананиев одобри със своя заповед референтни лаборатории в Пловдив, в които ще се правят изследвания за COVID-19, съобщи областният управител и председател на Областният кризисен щаб Дани Каназирева. Те ще обработват PCR тестове. От утре като референтна започва да работи лабораторията в УМБАЛ “Пълмед“.  В началото на..

обновено на 10.04.20 в 21:19

„Пловдив 2019“ с кризисен фонд за независимите творци

С обявяването на фонда фондация „Пловдив 2019“ и Община Пловдив инициират кампания сред представителите на креативните индустрии и на местния бизнес за набиране на допълнителни средства, с които този фонд да се захранва периодично и да се осигури подпомагането на по-голям брой артисти и творци в столицата на културата.  Активната проява на..

обновено на 10.04.20 в 19:55

131 под карантина в Асеновград, 19 опитаха да избягат

Общият брой карантинирани в община Асеновград е 131 души.  Новорегистрираните за седмицата са 126, а с отпаднала карантина са 155 жители.  Извършените проверки на лица за спазване на карантинните мерки наброяват общо 252, а на обектите - 94.  За седмица обаче са постъпили общо 8 сигнала от граждани за нарушение на ограничението от граждани,..

публикувано на 10.04.20 в 19:55

635 заразени в страната,няма в Пловдив и Пазарджик,1 в Смолян

635 са потвърдените случаи на Covid-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, оповестени от Министерството на здравеопазването. През днешния ден са доказани още 11 нови случая, като 7 от са в София, 1 в Смолян и 3 във Велико Търново. 231 са хоспитализираните пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция.145 от тях са в лечебни заведения в..

публикувано на 10.04.20 в 18:23

В храмовете за Цветница и Великден само с лични предпазни средства

За предстоящите празници Цветница и Великден в храмовете ще се допускат хора с лични предпазни средства и при спазване на необходимата дистанция. Това съобщи  главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов на брифинг, като призова хората да бъдат диспициплинирани : "Църковните храмове ще бъдат третирани като всички други обществени места, които..

публикувано на 10.04.20 в 16:48