Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полярната ни база като дом за нашите антарктици

Пловдивчанка проектира с екипа си базата ни на Антарктида

Как ще изглежда новата лаборатория на българските полярници – първо пред Радио Пловдив разказва арх. Пенка Станчева

4
арх. Пенка Станчева
Снимка: Венцислава Василева

Пи Ес Архитекти с ръководител архитект Пенка Станчева спечели конкурса за новия лабираторен блок на Българската Антарктическа база.  В състезанието с 8 точки зад нейния проект остана аржентински колектив.

Това, че печеля конкурса бе много приятна изненада. Няма да крия, че се радвам. Това ще е трудна и отговорна задача, но в екип с колегите проектанти и с опита на българските полярници смятам, че ще се справим успешно, разказва в интервю за радио Пловдив арх. Станчева от Чили, където рабготи и живее от година.

Това, което ще отличава нашата база е, че ще бъде като дом, допълва Станчева. 

Ще е с човешки облик, по-скоро скромна. Няма да се търсят „специални ефекти“ тип „космически кораб“. Идеята е да е практична, функционална, удобна. Моето разбиране е, че да се строи в подобна чиста среда изисква намесата да е по-скоро в контекста на човешкия мащаб, изисква премереност, известна скромност. Тава, което нашите полярници постигат при сегашните условия на работа е достатъчно доказателство за важността на присъствието ми в Антарктика. Не смятам, че чрез архитектурата на новата ни постройка трябва да се търси да се впечатли света. По-скоро ще се радвам с екипа, с който ще работим, да създаден технологично смислена сграда от съвременен тип.

Архитектурата е продължение на съществуващите постройки – идеята на новия проект е да обедини темите от двата съществуващи обема в един нов. Така старите и новите сгради ще придобият обща визията и ще се превърнат в един общ комплекс. Колкото до червеният цвят – той е характерен за сградите на тези географски ширини, вероятно за да се забелязват от далече.

Сградата ще е с метална конструкция и с термопанели. Начинът ще се преодолеят суровите условия на този континент е да се изберат така материалите, че топлинните загуби да са възможно най-ниски. Отоплението ще е от особена важност и за изборът на типа отопление ще обект на детайлно обсъждане. Друга важна тема, която ще влияе на работното проектиране ще е логистиката. Транспортът и монтажа ще са от особена важност за този проект.

Оттук нататък предстои работно проектиране. И много работа. Тя ще започне още следващата седмица, макар и достанционно, арх. Станчева ще започне разговори с екипа си. Следват дебати, брейнсторм...  От Чили арх. Станчева говори и за Пловдив. 

Вероятно подсъзнателно историята и културата на родния ми град ми е повлияла. Но днес се чувствам Пловдивчанка, обитаваща и работеща в различни точки на света.  За града ни, както и за цялата ни държава, си пожелавам да се появят смислени и отговорни управници, които да са човеци, да мислят и да се вълнуват, да милеят за градовете, които управляват. Иска ми се да вярвам в чудеса, макар те да се случват рядко

По думите й, Пловдив, за нея винаги е бил столица на културата, град с огромен потенциал и вярва, че все още някои от щетите, които са му нанесени, могат да бъдат преодолени. А от баща си - Лука Станчев - казва, че е научила да пази независимостта си и да бъде свободна.

Той докрай остана свободен човек. Въпреки че се занимаваше с проекти, свързани с историческа памет, които навлизаха в политически дебат, успяваше да балансира. Тази негова емоционалност и независимостта от обстоятелства, хора, факти, и преследване на целта докрай - това остана у мен от него. 

Професионалният път на арх. Пенка Станчева започва с обучение в ВИАС (УАСГ) София, преминавайки през Санкт Петербург, Бордо и Венеция. Веднага след дипломирането си през 1995 г. стартира самостоятелна практика. Автор е на многобройни проекти на сгради и интериори, работи и в сферата на  интериора и дизайна. Съвместявайки пътувания с работа, през последните години реализира проекти в Берлин, Париж и на Тайландския остров Ко Самуи. Най-новият й проект за 2018 г. е в Сантиаго де Чили и се реализира в момента.

Стилът й е разпознаваем заради прецизните комбинации на материали и обеми, чувството за мярка и дискретната намесата в пространствата по начин, оставящ място за присъствие на обитателя му. Носител е на множество награди, по-важните от които са:  2017 - „Silver Design Award“ в конкурса A Design Award; 2011 - „СГРАДА НА ГОДИНАТА“ на 2011 година за сградата, известна като „Къщата на Яблански”, София, България; 2008 - СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА на BAUMIT за дългосрочно партньорство, 2007, 2010 - „ИНТЕРИОР НА ГОДИНАТА” на сп. Наш Дом, 2002 - „КЪЩА НА ГОДИНАТА” на сп. Идеален дом.

От 2005 до 2009 година е главен редактор на Home Style - приложение за интериор и дизайн към седмичника вестник Капитал. От 2012 година насам е гост-лектор в курса „Практикуване на професията“ пред студентите по архитектура в във УАСГ, София. В лекциите си показва детайли „от кухнята“ на проектирането. 

От 2000 г. до 2003 г. ръководи от българска страна международна програма RADAR за обмен на млади автори, работещи в областта на изкуството и новите визии /инсталации, фотография, др./, която е част от Европейската програма КУЛТУРА 2000. Работите по проекта са представени на Биеналето за съвременно изкуство във Венеция през 2003 година.

Цялото интервю с арх. Пенка Станчева е в аудио-файла.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28