Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 300 души блокираха достъпа до завода край Шишманци

Жителите на Стряма, Шишманци и Белозем протестират заради обгазяването на района от поредния пожар в депото

| обновено на 14.08.19 в 17:44
Снимка: Севдалин Палаузов, Радио Пловдив

Над 300 души от селата Стряма, Шишманци и Белозем се събраха на протест още в 6 часа тази сутрин до входа на завода за битови отпадъци в Шишманци. Те блокираха пътната отсечка до предприятието, някои от тях бяха и с маски на лицата, за да покажат нетърпимото си отношение към поредното обгазяване на района. 

Протестиращите  настояват да бъдат предприети незабавни мерки, за не се стига за пореден път до запалване на депото и отравяне на въздуха в целия район. 

Хората искат на завода да бъде поставена плътна охрана, която да не допуска запалване на отпадъците, както и конкретни мерки срещу подобни инциденти. 

Повече от 50 часа продължава гасенето на поредния пожар в депото за битови отпадъци до завода. 

Кметът на Раковски Павел Гуджеров сезира премиера за постоянния проблем и търси неговото съдействие за овладяване на ситуацията.

Той настоява за осигуряване на противопожарна и денонощна охрана на депото, ревизия на мерките за безопасност и поставяне на стационарна станция за чистотата на въздуха в региона.

Протестиращите са водени от отец Румен, енорийски свещеник в църквата в кв. Секирово в Раковски.

От МВР - Пловдив обявиха, че са предприели всички мерки за осигуряване безопасността на движението и недопускане на закононарушения в района.

На мястото на пожара продължават да дежурят екипи на пожарната. Служители от РУ Раковски и сектор Пътна полиция периодично следят за евентуално силно задимяване на магистралата и са в готовност да подпомагат трафика.  

Днес предстои в завода да бъде извършена съвместна проверка с представители на РИОСВ.Още от категорията

Възстановени са редовните автобуси от и за Куклен

„Община Куклен е сключила договор с нова фирма, която да обслужва линиите от и за Куклен. Автобусите вече се движат по разписание“, това заяви пред Радио Пловдив кметицата Мария Белчева. На 1 юни транспортната фирма, която обслужваща общината спря курсовете си. Това наложи областния управител Дани Каназирева да разреши на кмета на Куклен да..

публикувано на 03.06.20 в 10:36

МБАЛ „Свети Мина“ няма да се слива със „Свети Пантелеймон“

МБАЛ „Свети Мина“ няма да се слива с болница „Свети Пантелеймон“, а ще се стабилизира финансово. Това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Калин Калинов, директор на Дирекция „Здравеопазване“ към Община Пловдив. Предстои да бъде внесено предложение в ОбС, с което да се отмени предходно решение за сливане на двете общински болници. „За..

публикувано на 03.06.20 в 09:53

Списъкът с бизнесмените е опит за отвличане на вниманието

"Публикуваният списък на прокуратурата, свързан с делото за боклука, от пръв поглед ми показа каква е целта. Това е нескопосан опит на прокуратурата да се отвлече на общественото внимание от текущите скандали, които  тресат властта, бизнеса, политиката, магистратурата ", коментира в интервю за Радио Пловдив журналистът от сайта Фрогнюз Огнян Стефанов..

публикувано на 02.06.20 в 16:31

Фондът от 750 милиарда евро на ЕК ще се връща с лихвите

Икономистът Пламен Данаилов коментира предложението на Европейската комисия за създаване на Фонд за възстановяване от щетите нанесени от COVID-19. Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК обяви, че в рамките на следващия бюджет на ЕС се предвиждат 750 милиарда евро за стабилизиране на европейските икономики. От тях 500 милиарда ще бъдат..

публикувано на 02.06.20 в 13:22

Бизнесът се обърна към науката в условия на застой

„Втори юни е ден на голяма болка и надежда, затова се отбелязва по този тъжен и специален начин“, каза за Радио Пловдив Иван Соколов, главен директор на Международен панаир-Пловдив. „Никога да не чуем за разделение на народа и политическите сили. Преклонение пред героите и в частност на Христо Ботев.“ Г-н Соколов коментира COVID кризата, като..

публикувано на 02.06.20 в 12:32