Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жителите на селищата около екозавода искат гаранции от държавата за безопасна работа на депото

Следващият протест в Шишманци ще е след седмица

При отказ на институциите да поемат отговорност и да действат ще се мине към гражданско неподчинение

| обновено на 17.08.19 в 16:22
Снимка: Кремена Данева, БНР

Жители на селищата около екозавода в Шишманци изразиха готовност да преминат към гражданско неподчинение. Това обаче ще стане след седмица, а през това време хората прекратяват протестите си, но настояват да се срещнат с екоминистър Нено Димов и държавата да гарантира безопасна работа на депото.

За пореден ден тази сутрин на пътната отсечка към завода за отпадъци в Шишманци протестираха жители на селото, а също и от Белозем, Стряма и Раковски.  

Пожарът, избухнал на сметището в понеделник, все още не е изцяло загасен, има тлеещи единични огнища. Задимяване в района няма, но протестиращите отново настояха институциите да гарантират безопасна работа на депото. Пред кореспондента на БНР Кремена Данева те казаха още, че очакват бързо приключване на проверката на прокуратурата и икономическа полиция.

В понеделник инициативният комитет за провеждането на референдум за бъдещето на завода ще внесе искането и прудружаващата подписка в община Раковски. 

Следващата събота протестиращите ще се съберат отново. Те отправят покана към министъра на околната среда Нено Димов и към директорите на регионалната екоинспекция и пожарната в Пловдив да дойдат при тях. 

Ако те не се отзоват на поканите, хората от района са готови да преминат към гражданско неподчинение.


Още от категорията

Мишо Миховски ни напусна внезапно и рано

Внезапно на 53 години ни напусна нашият колега и приятел Михаил Миховски.  Той беше обвързал целия си живот с новините на Радиото. Мишо, както го наричахме всички в Радио Пловдив и "Хоризонт", търсеше новините във всички обществени сфери - от политиката до рокендрола и Космоса с неповторимо любопитство към всяка област от човешкия живот. Ще го..

публикувано на 20.10.20 в 14:57

Още петима лекари и училищен директор с ковид, Пловдив засили мерките

109 са новите случаи на Ковид-19 в Пловдив и областта. По данни на РЗИ още петима лекари от града са заразени като в момента се прави епидемиологично проучване на контактите им.  Сред новите случаи на коронавирус е и директорът на ОУ „Алеко Константинов“ Красимир Ангелов. Той е преподавал на 14-ти октомври като е използвал лични предпазни средства..

публикувано на 20.10.20 в 14:41

Арестуваха дрогиран шофьор с оръжие и боеприпаси в колата

Полицията задържа 35-годишен дрогиран шофьор от пловдивското село Дълго поле. Тестът установил, че той седнал зад волана след употреба на наркотичното вещество тетра-хидро-канабинол.  При последвалата проверка в лекия автомобил на нарушителя са намерени незаконно оръжие, боеприпаси и марихуана. Иззети са боен пистолет, различни калибри бойни и..

публикувано на 20.10.20 в 14:04

Населението на Пловдив ще расте, но не и територията му, според новия ОУП

Два нови парка да бъдат създадени в близките години, предвиждат измененията на Общия устройствен план на Пловдив. Най-вероятно те ще бъдат в североизточната и югозападната част на общината, но точно къде ще се позиционират, ще стане ясно на по-късен етап.  Сега тече общественото обсъждане на плана, а всички материали са публикувани на сайта..

публикувано на 20.10.20 в 14:02

Градският транспорт ще се движи през деня на 15 минути, а сутрин и вечер на 10

Автобусите на Градския транспорт в Пловдив се разреждат по обед, когато няма много пътници, но сутрин и вечер, когато пътникопотокът е по-силен, автобусите ще се движат през 10 минути. По обед този отрязък ще бъде 15 минути.  За това са се договорили на срещу заместник-кметът по транспорта Тодор Чонов и собствениците на фирмите превозвачи...

публикувано на 20.10.20 в 13:33