Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на селищата около екозавода искат гаранции от държавата за безопасна работа на депото

Следващият протест в Шишманци ще е след седмица

При отказ на институциите да поемат отговорност и да действат ще се мине към гражданско неподчинение

| обновено на 17.08.19 в 16:22
Снимка: Кремена Данева, БНР

Жители на селищата около екозавода в Шишманци изразиха готовност да преминат към гражданско неподчинение. Това обаче ще стане след седмица, а през това време хората прекратяват протестите си, но настояват да се срещнат с екоминистър Нено Димов и държавата да гарантира безопасна работа на депото.

За пореден ден тази сутрин на пътната отсечка към завода за отпадъци в Шишманци протестираха жители на селото, а също и от Белозем, Стряма и Раковски.  

Пожарът, избухнал на сметището в понеделник, все още не е изцяло загасен, има тлеещи единични огнища. Задимяване в района няма, но протестиращите отново настояха институциите да гарантират безопасна работа на депото. Пред кореспондента на БНР Кремена Данева те казаха още, че очакват бързо приключване на проверката на прокуратурата и икономическа полиция.

В понеделник инициативният комитет за провеждането на референдум за бъдещето на завода ще внесе искането и прудружаващата подписка в община Раковски. 

Следващата събота протестиращите ще се съберат отново. Те отправят покана към министъра на околната среда Нено Димов и към директорите на регионалната екоинспекция и пожарната в Пловдив да дойдат при тях. 

Ако те не се отзоват на поканите, хората от района са готови да преминат към гражданско неподчинение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Част от ул. "Христо Г. Данов" става пешеходна, реши ОбС - Пловдив

Пловдивските общински съветници приеха улица "Христо Г. Данов", в частта й между ул."Бетовен" и бул."Руски", да стане пешеходна зона. За гласуваха 31 съветници, против - 9, въздържали се - 10.  По време на дебата от ПП-ДБ посочиха, че такава промяна не е работа на Общинския съвет, а на администрацията. Те декларираха също, че принципно подкрепят..

публикувано на 25.04.24 в 11:33

ВМЗ - Сопот с рекордни печалби за 2023 г.

"Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот отчитат рекордните 828 млн. лв. нетни приходи от продажби за 2023 г., което е двойно повече спрямо предходната година. Това показват данните на дружеството, цитирани от БГНЕС.  От компанията отчитат нараснало търсене на специална продукция на пазара. Затова се предвижда повишаване на капацитета с нови..

публикувано на 25.04.24 в 10:50

Ученици "гледат процес" в Административния съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско..

публикувано на 25.04.24 в 10:44

Обявяват допълнителни места в ДГ "Каменица" в Пловдив

Допълнителни места са обявени за детска градина "Каменица", съобщават от община Пловдив.  В централната сграда е добавена една нова първа възрастова група за родените през 2021 година деца, които следва да постъпят в детската градина през новата 2024/2025 учебна година. На втория адрес на детското заведение на  ул. „Лъджене“ №13 за предстоящата..

публикувано на 25.04.24 в 09:31

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57