Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив чества Съединението

| обновено на 06.09.19 в 22:03

На седмата година от свободата българите проявиха зрялост и национална отговорност, еманципираха се и показаха, че няма да чакат великите сили да се съберат, за да решават съдбата им. Извършиха смел исторически скок и отхвърлиха несправедливостта, разкъсала снагата на родината им, защото нашите предци от Княжество България и Източна Румелия продължаваха да живеят с идеала за сплотена, обединена и независима България. 
Това каза президентът Румен Радев в словото си на  тържествената церемония в Пловдив за 134-та годишнина от Съединението.
С тази мечта живееха всички без оглед на вяра и етнос, пол и възраст, занаят и политически пристрастия. В онзи миг политиците ни съумяха да бъдат на висотата на народа и на неговите въжделения“,  добави държавният глава пред паметника на Съединението в града. 
Сред гостите на тържествената заря-проверка бяха  също председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, както и бившият президент Петър Стоянов
По-рано вечерта пред Военния клуб в Пловдив членовете на комитет "Родолюбие" направиха възстановка на част от събитията, свързани със Съединението - завземането на конака и арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Прозвуча и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

 

Празникът започна с тържествен молебен в църквата „Света Богородица“ в Стария град. Той беше отслужен от пловдивския митрополит Николай, който отправи послание за единство, вяра в Господ и във възраждането на България.

България ще се възроди, когато възродим в сърцата си вярата в Исус Христос и в тези ценности. Докато чакаме някой да чуе това послание – ние ще отправяме молитвен призив, който всякога са отправяли нашите предшественици. Бог да пази България!, с тези думи митрополит Николай се обърна към политиците и гражданите, които присъстваха на тържествения молебен в катедралния храм.

Митрополит Николай говори и за героите на Съединението.

Вечна и блажена да бъде паметта им. Техният живот за нас е пример – за вяра, надежда и любов, заяви митрополит Николай, който смята, че на разединението в днешно време трябва да се противопостави христовата любов, толерантност, човеколюбие и солидарност, подчерта митрополит Николай.

Сред присъстващите бяха пловдивският кмет Иван Тотев, областния управител Здравко Димитров, председателя на ОбС Савина Петкова, районни кметове, а също и голяма част от кандидатите за градоначалници, които ще се включат в кметската надпревара на предстоящите местни избори.

Официалните гости в църквата „Света Богородица“ бяха повече от пловдивчани. Сред присъстващите имаше и софиянци, които са дошли специално за тържествата в Пловдив.

Съединението на България е исторически акт, който никой в България не трябва да забравя. Дойдохме в Пловдив специално за този празник. В Пловдив всичко е различно. Един прекрасен град. С едни много елегантни и хубави хора, коментираха столичани, които присъстваха на тържествения молебен в църквата „Света Богородица“.

В храма присъства и младо семейство.

Тук сме за да отдадем почит към всички, които са отдали живота си за вярата и Отечеството. За съжаление в църквата бяхме единствените, които са дошли с невръстните си деца. Преобладаваха хората със скъпи костюми. Една църква, държава и град, в които няма млади хора – трудно може да има бъдеще. Доведох децата си в църквата за да видят, да свикнат и да разберат кое е добро. Трябва да знаем историята си! И да мислим повече за бъдещето си!, коментира млад пловдивчанин, който в по-голяма част от годината живее и работи в чужбина.

Малко по-късно бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов, а също и пред паметната плоча на майор Райчо Николов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02