Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписват меморандум срещу рекламата на цигари

Световната здравна организация, UNICEF и Коалиция за живот без тютюнев дим, както и представители на пациентски, граждански организации и на бизнеса ще подпишат днес меморандум срещу рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневата индустрия. 

Повече за целите научаваме от интервюто с д-р Павел Антонов, координатор на гражданската инициатива. Той съобщи, че тревожните данни нареждат страната ни на първо място в ЕС при момичетата, които пушат. Там огромна роля играе рекламата на тютюневите изделия, които много често имат така изработени елементи, че да са особено привлекателни за младите хора. 

Меморандумът ще бъде подкрепен и от Националния център по обществено здраве и анализи, допълни още д-р Антонов. 

Всички тези мерки по ограничаване на рекламата на цигарите са заложени в Рамковата конвенция на СЗО и България е страна по нея от 2004 година, поясни още координаторът. Той уточни, че България е направила някакви стъпки, но забраните са спрели на определен етап. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28