Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

1700 деца са върнати в училище в Пловдив и областта

Само в едно пловдивско училище – СУ „Любен Каравелов“, ремонтните работи ще продължат и след старта на новата учебна година. Във всички останали 47 училища в Пловдив и областта ремонтите и освежаването ще приключат за първия звънец, съобщи началникът на Регионалното управление по образование (РУО) Иванка Киркова. Днес тя свика традиционното годишно съвещание на директорите на училища, експерти към МОН и учители.

Киркова посочи, че около 68 000 са учениците в региона, а 6000 са тази година първокласниците. Утре ще бъде утвърден държавният план-прием за 8-ми клас, а към края на месеца – списък-образците за училищата. В първия учебен ден – 16 септември, ще станат ясни данните за записаните ученици. 

Около 1700 са децата, върнати в училище, а механизмът за обхват на ромските деца работи успешно вече трета година, допълни началникът на РУО.

Утвърдени са нови специалности, а дуалните паралелки са утроени – от 6 на 16, каза още Иванка Киркова.

Още от първия учебен ден около училищата ще има засилено полицейско присъствие, информира директорът на ОД на МВР старши комисар Йордан Рогачев. 

Полицаи ще следят за спазване на Закона за движение по пътищата около училищата и ще извършват ежедневен обход в районите им. Почти навсякъде около училищата са освежени пешеходните пътеки и са подменени пътните знаци, допълни той. 


Още от категорията

Двама души са евакуирани при пожар в жилищна сграда

Пожар е избухнал в жилищна сграда на ул. "Варвара" в Пловдив.  Сигналът е подаден днес към 16:30 ч, като на адреса веднага са изпратени два противопожарни автомобила и екип на Спешна помощ.  Пострадали от огнената стихия няма, но се е наложило двама души да бъдат евакуирани. По първоначални данни причинителят на пожара е газова бутилка. 

публикувано на 12.05.21 в 17:22

Спешното почистване на река Марица отпадна

Заместникът-кметът на Пловдив Величко Родопски прекрати спорната процедура за почистването на река Марица без провеждането на обществена поръчка. В средата на април с мотив за неотложност и спешност Община Пловдив обяви поръчка за договаряне без предварително обявление за почистването на коритото на реката за 4 900 000 лева без ДДС.  Последва..

публикувано на 12.05.21 в 15:54

Арестуваха шефа на Охранителна полиция в Асеновград, грозят го 8 години затвор

Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна две обвинения срещу  началника на Охранителна полиция в Асеновград Тенчо Тенев .  Едното е за това, че е Тенев е превишил властта и правата си при сключване на договори за дарения в МВР. Той е избрал изпълнители за сключване на договори за дарение в полза на РУ - Асеновград, без да има право на това, като..

публикувано на 12.05.21 в 14:03

Обновяват 13 детски площадки в Пазарджик

Община Пазарджик ще обнови изцяло 13 детски площадки в населените места от Общината.  Кметът Тодор Попов съобщи, че реновирането им ще струва 230 000 лева, като средствата са отпуснати от правителството.  В село Паталеница ще бъдат изградени две площадки – в училището и в детската градина, а в други 11 села по една площадка.  Всички съоръжения не..

публикувано на 12.05.21 в 13:26
Околовръстно шосе Пловдив

АПИ провери "улея на смъртта" след критиките на ИПБ за ремонта

Поставяне на мантинелите на повече от метър от пътя и гумени колчета по средата в участъка, където стана катастрофата по Великден – това ще препоръча Европейският център за транспортни политики на Агенция „Пътна инфраструктура“ след инспекция на Околовръстното шосе на Пловдив. Сред препоръките още ще е и повишаване на светлоотразителния..

публикувано на 12.05.21 в 13:10