Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Абсолютният закон във финансите е рискът

Данните на НСИ за първото тримесечие коментира Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Според него 3.5 % БВП не звучи толкова оптимистично, защото трябва да бъде доста повече, за да достигнем по-богатите от нас в ЕС. Сравнението идва от десетгодишния период след кризата 2009-та година. Фактите сочат, че няма растеж от над 4% на година. Предишните 10 години имаме по 7-8 % ръст на човек за определени тримесечия, и за цели години.

Да, хубаво е, че има нарастване на икономиката, малко по-бързо е от ЕС като цяло, но може много по-добре. Растежът тази година почти изцяло се крепи на нарастващия износ и спадащия внос от другата страна. Най-важният фактор е капиталообразуването във всичките му форми. Това е човешкият капитал, общественият капитал- институциите на държавата, които да подреждат отношенията на хората в стопанската сфера. В този пейзаж е и избора на главен прокурор, той е част от институционалната среда в страната. Като ги погледне човекп тези неща, никак не е много обещаваща картината.

Георги Ганев посочи, че няма намаление на регистрираните безработни през август спрямо юли месец по сезонни причини. Нивата са ниски, но нещо в икономиката се случва.

Достигане на някакъв край на способността на пазара на труда да наема нови хора. Безработицата е странен индикатор и не бива много да се влага в него като смисъл. По-обективен показател е брой заети. Броят на заетите не се увеличава, така българската икономика не успява да генерира нови работни места вече почти година.  

Г-н Ганев коментира и ниските лихви по депозитите на банките, като подчерта, че се стига до криза. Това е краят на цикъла, който се дължи на кредитна експанзия и води до надуване на балони и се налага свиване в последствие.  

Когато централните банки свалят до безумно ниски нива лихвите и ги държат там дълго време, което се случва с ЕС, САЩ, Япония и в целия свят, дори в Швейцария и еврозоната част от политиковите лихви са отрицателни. Тогава спестяванията на хората в банките насят изключително ниска доходност до отрицателна. Абсолютният закон във финансите е,ако искаш по-голяма доходност, трябва да поемеш по-голям риск.  Това е проблемът с активната агресивно потискаща надолу лихвите парична политика.

Относно избора на главен прокурор Георги Ганев каза, че състезание няма, няма конкуренция и възможност за сравнение.  

През последните години с моите колеги разсъждаваме за дългосрочните заплахи пред българската икономика и нейната способност да расте, в крайна сметка опираме до върховенството на правото. Основният противник на върховенството на правото в България е прокуратурата. Всеки български бизнесмен да внимава, защото тази прокуратура ще му бръкне в бизнеса.

Интервюто с икономиста Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии е в звуковия файл.


Още от категорията

Байдън обръща страница, но не напред, а назад

„На този етап Байдън обръща наистина страницата, но не я обръща напред, а я обръща назад“. Така геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев коментира в ефира на предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив кадровата политика на новия президент на САЩ в първите дни на влизането му в Белия дом. Той обаче подчерта, че това е почти невъзможно,..

публикувано на 22.01.21 в 16:03
Стойчо Стойчев

Парламентарният вот ще покаже кой е следващият президент

"Парламентарните избори са мерило, по което съдим дали гражданите искат да накажат управлението или не” - коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в интервю за Радио Пловдив. Позиционирането на президентските избори е ключово и, ако те са преди парламентарен вот, е почти сигурно, че ще бъдат загубени от управляващите. „Ако са след това, както..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

БСП - Пловдив иска проф. Иво Христов за водач на листата

Започнаха номинациите за кандидат-депутати на БСП в Пловдив. В момента те се правят на районни събрания, е след това предстоят кандидатурите да бъдат гледани и от районните конференции. Окончателната листа за 16-ти МИР на БСП ще се утвърди на Градската конференция на столетницата на 6 февруари. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Димитрина..

публикувано на 22.01.21 в 12:10
Светозар Гледачев

Чувството за справедливост се проявява на изборите

Какво се случи с цитираното доскоро и най - често от политиците „ чувство за справедливост “ ? Гледна точка на финансовия анализатор  Светозар Гледачев , той е университетски преподавател и икономист, консултант. Гледачев каза: "Чувствто за справедливост е присъщо за всяко мислещо същество, даже учените казват, че и у някои от животните го има. То е..

публикувано на 22.01.21 в 11:18
Академик Богдан Петрунов

Трябва да се научим да живеем с щамове на коронавируса

Има не само трети щам на коронавируса, а се появиха щамове и в Африка и в Бразилия, и шести щам в Япония, и ние трябва да се научим да живеем с тях, коментира появата на новия, наричан трети щам на Covid-19, каза акад. Богдан Петрунов - имунолог, алерголог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.  Това, което се..

публикувано на 22.01.21 в 11:01