Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Обявиха победителите в конкурса за ремонт на кино "Космос"

Пловдивското архитектурно бюро „Тектоника Б“ е победител в обществената поръчка за изработване на идеен проект за ремонта на кино Космос за 128 хиляди лева без ДДС.

 В конкурса участваха пет фирми като на второ място журито класира Проджект Витае и Обединение АГД. Класираните от първо до трето място проектанти ще получат парични награди, съответно от 10 хиляди, 6000 и 4000 лева. Общината се ангажира да реализира проекта на победителя. 

Жури с председател главният архитект на Пловдив Юлиана Петрова оценяваше внесените пет проекта.

Арх. Румен Балджиев, ръководител на проектантското архитектурното бюро „Тектоника- Б“ сподели, че предвиждат максимално да се придържат към вида на сградата и социализиране на пространството пред бившето кино.

Предстои да се разгледат документите и договаряне с общината за технически проект и реализация.

Комфортно се вместваме в заложената от общината финансова рамка от 5 милиона милиона за ремонт на обекта.

Две части за площадното пространство и за интреорна. Проектът продвижда да се запази зеленинатат, предвижда се да се създаде възможност за рпожекции на открито.

Сградата ще се запази, като се възстановят фасадните облицовки, но вътре ще се офирмят няколко зони с преместваеми стени. В нея ще има зали за танцово училище, театрална работилница, заведение, зала за дискусии и прожекции. 

Зрителната зала ще баде изпълнена по най- актуалните тенденции за такива помещения. Местата ще се редуцират с 260 за сметка на разширяване на сцената.

Според арх. Балджиев строителството ще се отнеме около две години.Още от категорията

Задържаха 16 годишен в пробация, поругал надгробни плочи

В Първомай задържаха 16 годишен, посегнал на 4 надгробни плочи в гробищния парк на града. Те били съборени, счупени на парчета и върху тях личали удари с тъп предмет.  Младежът, който е криминално проявен и изтърпяващ наказание «пробация», признал за поругаването в гробищния парк. Какви са мотивите му, обаче, полицията не съобщава.  Образувано е..

публикувано на 26.02.20 в 20:57

В Калековец задържаха осъждан за 4 кражби

31 годишен рецидивист, жител на Калековец, беше задържан от криминалисти от РУ Труд броени часове след като откраднал множество вещи от къща в същото село. Той е осъ ждан за кражби вече 4 пъти, като три от тях са в условията на повторност, съобщиха от пловдивската полиция. Последното му наказание е лишаване от свобода за 8 месеца. То вече е изтърпяно и..

публикувано на 26.02.20 в 18:57

Започва изпълнението на водния цикъл и ремонтът на ПСОВ

Община Пловдив и обединение от фирми подписаха днес договора за модернизацията на пречиствателната станция. Проектът се осъществява с финасовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда” и е част от Водния проект на Пловдив. Реконструкцията има за цел да се намали притокът на вредни вещества и биогенни елементи в р. Марица. Общата стойност..

публикувано на 26.02.20 в 16:48
инж. Десислава Георгиева - директор на РИОСВ Пловдив

Ревизоро назначи нов директор на РИОСВ - Пловдив

Сменен е директорът на РИОСВ Пловдив Божидар Илиев, който зае поста преди 19 дни на мястото на уволнения доц. Стефан Шилев. Новината съобщи министърът на екологията Емил Димитров с обяснението, че не желае Илиев да носи отговорност за откритото преди няколко седмици незаконно сметище в Садово. Днес освободих директора на РИОСВ..

публикувано на 26.02.20 в 16:32

Шефовете на "Лъки инвест" на свобода срещу парична гаранция

Директорът на Лъки инвест и началникът на хвостохранилището са освободени от ареста срещу парични гаранции от по 5000 лева, съобщиха от Районната прокуратура в Асеновград. На Любен Васев и Румен Караисенов са повдигнати обвинения за замърсяването на реките Юговска и Чепеларска като по този начин са застрашили живота и здравето на хората...

публикувано на 26.02.20 в 14:55