Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България да даде шанс на Македония да стартира

Български успех в Брюксел. Така евродепутатът Александър Йорданов определи представянето на Мария Габриел пред ЕП.

Убеден съм, че тя ще бъде един от тези еврокомисари, които ще бъдат приети с най-голяма подкрепа от Европа. .

По думите на Йорданов, България трябва да продължи с активна политика да подкрепя членството на Северна Македония в ЕС и това трябва да се осъзнава като наш национален дълг и отговорност.

С Македония ни свързва обща история, от която не можем да избягаме, имаме общи национални герои и по никакъв начин не трябва да пречим на нейното бъдеще. На емоциите не трябва да се поддаваме, защото в политиката те са лош съветник.

България не трябва и да поставя никакви условия пред Северна Македония за получаване на дата за започване на преговорите й с ЕС. Тя трябва да има шанса да стартира това състезание.

В преговорния процес обаче в рамките на 4-5 години ще имаме достатъчно време и шанс всички онези въпроси, които намираме за спорни и по които се сблъскват мненията на историците и политиците,  да бъдат решени в смисъла на самото членство – разбирателството.

Македонците постепенно изживяват това, което е заучено от учебниците в рамките на 70 години. Не могат да се събудят различни и проблемът да бъде решен с магическа пръчка изведнъж.

Но България не трябва да поставя никакви условия за началото на преговорите на Македония с ЕС. Това ще стане на масата на преговорите по време на самия процес. Тогава съществува и вероятност много от политиците да не разбират същността на .нашия спор. Въпрос на професионално умение на българските политици и на подкрепата на българската научна общност и съвместните им действия е да доведем нашето разбиране за историята и нашата теза до съзнанието на  останалите държави. Това е най-важното. 

Чуйте цялото интервю с Александър Йорданов от звуковия файл:


Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Тенчо Дерекювлиев

Филолог българист по университетска диплома, автор на десетки научни текстове и журналист. Гост в „Добро утро, ден“ тази седмица е Тенчо Дерекювлиев .  Журналистическата си кариера започва като спортен журналист. В академичните среди е познат като преподавател по български език на чуждестранни студенти в Университета по хранителни технологии в..

обновено на 17.10.21 в 10:15

Нужен е експертен разговор за ядрената енергия

Какво означава за България Зелената сделка и както следва, след като днес представяме в европейските институции Плана за възстановяване и устойчивост, в ефира на Радио Пловдив коментира   Любов Панайотова , директор на фондация  "Европейски институт".  „Надяваме се да следват наистина хубави неща. Финансовият ресурс е изключително голям. В..

публикувано на 15.10.21 в 16:56

Автобусите са по- малко, защото парите и шофьорите не стигат

Драстични нарушения по обслужването на автобусна линия №10 от фирмата „Хеброс бус“ станаха известни след като Радио Пловдив потърси информация от Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Оповестената информация дойде след сигнали на пътници, че от  месеци  ситуциацията с Десятката е трагична, като им се случва да стоят по..

публикувано на 15.10.21 в 16:32
Златко Златанов

Трябва да затворят за 14 дни цялата държава

За тотален локдаун в цялата страна се обяви днес председателят на   Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите във Велинград и Западните Родопи Златко Златанов. В следобедното предаване на Радио Пловдив „Ден след ден“ той мотивира предложението си с огромните разходи, които браншът в момента плаща за ток и топла вода и с високата..

обновено на 15.10.21 в 15:32

Българо-китайски център за обучение откриха в АУ

С онлайн церемония стартира работилницата Лубан в България. Новият българо –китайски център в Аграният университет в Пловдив откриха посланикът на Китайската народна република в София Дун Сяоддзюн и ректорът на университета проф. Христина Янчева . Тя подчерта в словото си, че през ноември 2019 г. Аграрният университет подписва споразумение..

обновено на 15.10.21 в 15:20