Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Действителността е абсурдна и абсурдите звучат като истини

Истерията с ромските семейства, които повярваха, че някой ще им вземе децата и ги прибраха от училище, е пример за ниско доверие на българските граждани в институциите и за неспособност  на самите институции да защитят гражданите, когато те са изплашени и уязвими. 

Коментарът направи политологът доц.Борис Попиванов, според когото вината за паниката се носи от целият политически елит, който е изговорил какво ли не по темата през годините. Хората допускат за вярна възможността да им отнемат детето, защото през годините  са чували и виждали действия като събаряне на къщи, разселване, изселване и т.н. 

Защо и това де не е вярно?!

У нас трудно се прави разлика между абсурдното и достоверното. Случват се неща, които изглеждат абсурдни, но те се оказват истина, а много ненормални слухове се приемат за нещо нормално.

Според анализатора тази истерия, макар и в разгара на кампанията, няма да повлияе директно на местните избори. 

Но тя много ясно показва голямата опасност пред обществото - как с много малък ресурс, на практика само по слухове, може да се придизвика хаос и паника сред хората, колко лесно се променя дневния ред на обществото.

Такава криза на доверието се продолява само с работа на държавата, която с действия да си върне доверието на хората, каза Борис Попиванов.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

 

Още от категорията

Полицаи и работещи в магазини ще се тестват за COVID-19

Страната ни започва ударно тестване на 1 000 души „на първа линия“ за борба с коронавируса с бързи тестове. Как ще се провежда масовото тестване и какви резултати се очакват – разговор с пулмолога  д-р Александър Симидчиев , който е част от екипа на Медицинския експертен съвет към правителството. Д-р Симидчиев каза, че целта е да търсят хора, които..

обновено на 31.03.20 в 16:46

Актуализацията на бюджета беше неизбежна и навременна

Много е трудно да се оценят мерките на правителството, свързани с икономиката заради кризата с коронавируса, защото ситуацията е крайно необичайна и няма просто с какво да я сравняваме, коментира за Радио Пловдив икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Що се отнася за ревизията на бюджета, то тя звучи напълно обосновано и е..

публикувано на 31.03.20 в 15:05
Веселина Ботева (в средата) с хора, които получават патронажна грижа

Пловдив получава още 1,6 млн. лв. за патронажна грижа

Пловдив ще получи 1 610 670 лв. по проект „Патронажна грижа“ заради извънредното положение в страната. Средствата са част от допълнителните 45 млн. лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ в подкрепа на самотно живеещи възрастни и хора с увреждания, които вчера утвърди Министерството на труда и социалната политика.   Част от..

обновено на 31.03.20 в 12:50

До вчера лекарите бяха лоши, а сега им ръкопляскаме

Според последните данни от Националния оперативен щаб в Пловдив има още 3 случая с коронавирус. Така общият брой на заразените в града и региона е 24. Статистиката показва, че общо заразените са 379, 113 са настанени болница, 13 са интубираните, от общия брой на болните 57% са мъже, а 43%  са жени. Проф. Венцислав Мутафчийски информира, че 18 от..

публикувано на 31.03.20 в 11:58

Схемата 60/40 е неработеща и няма да се използва от фирмите

Заложената от правителството схема 60/40 е неработеща и няма да бъде използвана от българския бизнес. Това заяви в интервю за Радио Пловдив изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов. Той коментира решението всяка фирма, която има спад на приходите от продажби с над 20% заради коронавируса да..

публикувано на 31.03.20 в 10:43